Ako ne znate šta ćete danas za ručak donosimo vam sjajan recept. Najbolje kod njega je što je jednostavan za pripremiti. Ovaj složenac s piletinom, krompirom i sirom se dodatno zapeče i tako postaje još slasniji. Ako ste i vi u potrazi za jednom kalorijskom “bombom”, isprobajte ovaj recept.
Sastojci:
– 1,5 kg krompira
– 500 grama pilećeg bijelog mesa
– 1 veći luk
– 3 velika jaja
– 2 jogurta (400 ml)
– 10 dag ribane gaude ili trapista
– 5 dag ribanog parmezana ili grana padana
– sol i papar
Priprema:
- Piletinu operite i narežite na sitne kockice. Na sitno nasjeckajte i luk te ga propržite. Kada zažuti, dodajte piletinu, posolite, popaprite i dodatno začinite po želji te sve skupa dinstajte 10-tak minuta.
- Krompir ogulite, narežite na kriške srednje debljine, ni previše tanke ni previše debele. Prokuhajte ih kratko oko 5 do 7 minuta pa izvadite pažljivo krompir uz pomoć cjediljke i pustite da se ocijedi.
- Jaja razmutite, umiješajte u njih jogurt i malo posolite. Protvan po želji premažite s malo putera. Prvo dno prekrijte s polovinom prokuhanog krompira koje potom posipajte s polovinom ribane gaude ili trapista. Preko toga stavite piletinu, prelijte s polovinom smjese jaja i jogurta i posipajte s drugom polovinom gaude. Preko toga posložite ostatak krompira, posipajte s ribanim parmezanom i prelijte s ostatkom smjese jaja i jogurta. Po želji možete posipati s malo sjeckanog vlasca ili peršuna.
- Pecite složenac na 190 Celzijevih stepeni oko 30 minuta ili dok na vrhu lijepo ne požuti, prenosi Zadovoljna.hr.
Visoko.co.ba/radiosarajevo.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.