ZDKPolitikaSkupština ZDK usvojila novi Zakon o prostornom uređenju i građenju

Skupština ZDK usvojila novi Zakon o prostornom uređenju i građenju

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je novi Zakon o prostornom uređenju i građenju ZDK, u koji su uvrštene odredbe vezane za uvođenje elektronskog vođenja postupaka izdavanja odobrenja za građenje, a novi je dokument usaglašen i s propisima vezanim za energijsku efikasnost.

Pomoćnica ministra za prostorno uređenje i okoliš Aida Sumbuljević napomenula je kako je bila obaveza tog kantona da izvrši izmjene zakonskih propisa iz oblasti energijske efikasnosti, jer je prethodno takav zakon donesen i na federalnom nivou.

U toku postupka izrade novog zakonskog rješenja prihvaćene su, istakla je, sve primjedbe s lokalnog nivoa koje će doprinijeti kvalitetnijem zakonu.

-Željeli smo da saznamo koji su to problemi na koji nailaze nadležne lokalne službe za odobravanje građenja u praksi, u provođenju važećeg zakona – kazala je Sumbuljević.

Ona je zahvalila na pomoći USAID-u uz čiju su podršku, zajedno s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja, organizirali radionice s ciljem olakšanog izdavanja rješenja za građenje na samom terenu.

-U ovom su momentu to pilot-projekti. Što se tiče općina, iz ZDK-a je učestvovala Općina Tešanj i mi, kao ministarstvo koje je nadležno za izmjenu propisa. Suština je da dostignemo taj period i vrijeme kada nećemo manipulisati s podnošenjem zahtjeva, pribavljanjem saglasnosti i dostavljanjem projekta u papirnoj formi. Cilj je da sve bude elektronski. Međutim, za to se moraju steći i tehnički uslovi pa je iz tog razloga u zakonu ostavljena i jedna i druga varijanta, odnosno analogna i elektronska, do sticanja uslova – kazala je Sumbuljević.

Tešanj je već spreman za izdavanje prve elektoronske dozvole za građenje, ali Sumbuljević ističe kako treba biti ispunjen i drugi preduslov, a to je usvajanje izmjena Federalnog zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta.

Odredbe vezane za E-građevinske dozvole, dodaje, unesene su i u spomenuti zakon na nivou FBiH, a potrebno je donijeti i uredbu, koja će se koristiti na nivou cijele Federacije BiH.

-Cilj je da se jedinstveni server postavi u FBiH, a da oni kantonima daju inpute i mogućnosti uvezivanja, a mi dalje prema lokalnim zajednicama. Tako da mogu reći da se još uvijek nisu stekli tehnički uslovi, ali svi čekamo usvajanje zakona, koji je ustvari polazni osnov – navela je Sumbuljević.

Federalni zakon je u postupku javne rasprave i trenutno se prikupljaju mišljenja kantona.

Skupština je usvojila i Inicijativu zastupnika Gorana Bulajića za izmjene i dopune člana 120. i 126. Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom ZDK-a.

-Želja je bila da pokušamo riješiti jedan vakum kada su žene-majke na porodiljskom i gdje se vode kao uposlenice centara za socijalni rad. Zakon nije omogućavao da se poslodavci uključe u taj proces i da snose troškove, iako su sredstva obezbijeđena. Moja je inicijativa bila bazirana na tome da se pokuša iznaći zakonsko rješenje, a uposlenici ministarstva i bivši ministar Zlatko Jelić dali su punu spremnost da nađu zakonsko rješenje da se to u narednom periodu ukloni – kazao je Bulajić, koji je napomenuo kako će novim prijedlogom poslodavci snositi troškove, a onda će ih refundirati “pošto sredstva nisu upitna”.

Obaveze i doprinosi i dalje će, naglašava, biti vezane za mjesta uposlenja pa se više neće stvarati problematika “da li su uposlenice iz jednog entiteta, a rade u drugom”, odnosno žive u jednom, a rade u drugom entitetu. U roku od 30-ak dana, najavio je Bulajić, bit će spremne izmjene zakona kojim se reguliše radno-pravni status uposlenica u toku bolovanja, ali i za ostvarivanje svih prava.

Predsjednik Upravnog odbora Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom ZDK-a Harun Aliefendić istakao je kako su iskoristili priliku da, u sklopu rasprave o inicijativi zastupnika Bulajića, prezentiraju i svoje dvije inicijative koje su već duže vrijeme u procedure u nadležnom ministarstvu rada i socijalne politike.

Te inicijative, kako je rekao, još nisu došle na Vladu ZDK te nije pokrenuta procedura njihovih usvajanja.

-Dvije su jako bitne inicijative. Jedna je Odluka o dopunskim pravima za djecu osoba sa invaliditetom, koja su ostala bez prava zbog uvođenja invalidnine kao cenzusa prihoda na federalnom nivou, to jeste dječiji doplatak na nivou Federacije BiH. Druga je inicijativa za kontinuiran rad organizacija osoba sa invaliditetom, pogotovo kantonalnih, ali i servis centara, koji su prisutni i koji rade veoma odgovoran i bitan posao za populaciju osoba sa invaliditetom. Nažalost, oni još uvijek zavise od sredstava koja im daju donatori pa nam je želja da se, kroz izmjene zakona, uvedu u budžetske okvire i da imaju stabilnost finansiranja, u onom dijelu koji je bitan za rad osoblja i onih koji opslužuju taj centar – istakao je Aliefendić.

Zastupnici su u svojim izlaganjima iskazali spremnost da podrže zakonsko rješenje kojim će ova populacija biti u kontinuitetu podržavana iz budžeta ZDK-a.

federalna.ba/Fena/Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE