Skupština ZDK neće ispoštovati rok CIK-aSKUPŠTINA ZE-DO KANTONA NEĆE ISPOŠTOVATI ROKOVE CIK-a: Otkrili kada će izabrati delegate za Dom naroda Federalnog parlamenta

Tek nakon što budu pristigli prijedlozi, oni će ih proslijediti CIK-u na verifikaciju…

Skupština Zeničko-dobojskog kantona neće ispoštovati rok koji je Centralna izborna komisija BiH odredila za izbor delegata za Dom naroda Federacije BiH, koji istječe sutra, jer drugi nastavak konstituirajuće sjednice osmog saziva Skupštine ZDK-a, na kojoj je preostalo još da se obavi i taj posao, nije ni zakazan.

Izvjesno je, međutim, da izbor tri zastupnika iz reda Bošnjaka, po jednog iz reda Hrvata i Srba neće biti obavljen ni do Nove godine, jer je za petak zakazana redovna sjednica na kojoj će, između ostalog, biti razmatrana i Odluka o privremenom finansiranju ZDK-a za prvi kvartal 2019. godine.

-Jasno je bilo odmah po objavi odluke CIK-a da se tehnički neće moći ispoštovati taj rok, ali mi smo svim zastupnicima koji žele da se kandiduju za Dom naroda FBiH, poslali tu odluku CIK-a i od njih tražili da dostave svoje prijedloge – kazao je u izjavi za Fenu predsjedavajući Skupštine ZDK Ismet Sarajlić.

Tek nakon što budu pristigli prijedlozi, najavljuje, oni će ih proslijediti CIK-u na verifikaciju.

-Nakon što i CIK verifikuje kandidature, tek tada ćemo i mi moći zakazati nastavak sjednice i izabrati delegate za klubove naroda iz našeg kantona. Neke prijedloge zastupnika očekujemo da dobijemo i tokom dana, ali ćemo sačekati i sutra kako bi svi koji žele poslali svoje kandidature – ističe Sarajlić, najavljujući da će izbor delegata za Dom naroda FBiH iz ZDK-a biti obavljen tek nakon Nove godine.

Fena