Skupština OO SDA Visoko: Da li će i dalje manjina elitistički vladati većinom?

856

Za sutra je zakazana dugoočekivana Skupština OO SDA Visoko. Ovoj Skupštini prethodili su izbori po Mjesnim odborima, tačnije njih 26. Poseban kuriozitet ovih predkongresnih aktivnosti u Visokom je bio taj što članstvo nije glasalo u svojim Mjesnima zajednicama ili selima, nego su svoju demokratsku volju i pravo da biraju ostvarivali u prostorijama stranke u Visokom.

U samom početku odmah je bilo prigovora na ovakav način izbora, zatim je bilo i određenih neregularnosti. Kako saznaje Visoko.co.ba iz izvora bliskih Centrali stranke u Sarajevu iz Visokog je na adresu SDA BiH stiglo ni manje ni više nego 200 različitih prigovora. Oni su se odnosili, od mobinga radnika u nekim visočkim firmama, preko naprasnog doštampavanja članskih kartica iz kojih se bukvalno “pušilo” prilikom dolaska na glasanje, pa do Statutarnih propusta.

Međutim, bilo kako bilo izbori po Mjesnim odborima su provedeni i kao takvi pohvaljeni na zadnjem sastanku ovog saziva Izvršnog odbora. Ishod ovih izbora je da smo dobili 79 kandidata koji će imati pravo glasa na Skupštini. Orašac je jedini Mjesni odbor koji se nije uspio konsolidovati pa će tako i faliti jedan kandidat.

U svim visočkim kalkulacijama na bilo kojim izborima bilo da su Lokalni, Opći ili Unutarstranački važnu ulogu igra i prebrojavanje krvnih zrnaca po pitanju sela i grada. Ako smo se precizno bavili ovom statistikom na Skupštini će glasati 21 delegat iz “Čaršije” dok će ostatak od 58 delegata biti sa “Sela”. SDA je napravila ovu podjelu u Visokom, pa je red i da ih podsjetimo na to kako bi na vlastitom primjeru osjetili suštinu te podjele.

Kandidati su nam od ranije poznati. Aktuelni predsjednik Halim Zukić, najozbiljniji protukandidat Nermin Kadrić – Buco, aktuelna načelnica Amra Babić i Zlatko Handžić. Ovdje je mala nejasnoća pojava Handžića u posljednji čas, osobito ako se zna da ga niti jedan Mjesni odbor nije predložio? Umjesto njega kandidaturu je imao Mirza Ganić aktuelni zastupnik u Federalnom parlamentu, ali kako saznajemo on nije bio zainteresovan. U brojkama Halim Zukić je dobio najviše kandidatura 24, Nermin Kadrić je imao 8, Amra Babić jednu. Navodno odlukom Kadrovske komisije pridodat je Zlatko Handžić iz prostog razloga ukoliko bi Babić i Kadrić eventualno željeli opstruirati izbor novog predsjednika svojim odustajanjem, da ostane jedan protukandidat da bi se zadovoljila forma. S tim da je sasvim otvorena i opcija u kojoj bi se neki od kandidata mogao odreći svoje kandidature u korist nekoga drugog kako ne bi dodatno zbunjivali već zbunjene delegate.

A kad smo kod delegata znamo li ko su oni? Još uvijek ne znamo. Razlog jednostavan, njihova imena se čuvaju i ne obznanjuju zato što odgovaraju onoj struji koja trenutno vlada strankom, a na taj način ih čuvaju od eventualnih daljnjih zbunjivanja, jer su dobili ranije jasne instrukcije kako da glasaju.

Šta bi mogao biti epilog ove Skupštine? Kako god da bude Amra Babić ostaje načelnica do 2016.godine i narednih Lokalnih izbora. Ako je suditi prema ranije izrežiranoj Skupštini Halim Zukić će ostati i predsjednik, Amir Zukić će ostati ministar u Federalnoj vladi, dr.Senad Karavdić će ostati poslanik u Skupštini ZDK, a Mirza Ganić zastupnik u Federalnom parlamentu dok će Nermin Kadrić vjerujući u pravednost, čast i poštenje svojih stranačkih kolega konačno shvatiti da ništa nije onako kako izgleda na prvi pogled. Naivni glasači, oni koji su u SDA iz ideoloških razloga, ostat će uskraćeni za pouzdan statistički podatak ko i koga podržava i zašto. Odnosno kad im se malo razbistri i kada malo sagledaju statističke podatke pitat će se kako to da elitistička manjina od 30% vlada većinom od 70% stanovnika Visokog.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.