Skupština nije usvojila Izvještaj o radu Vlade ZDK-a za 2020.

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je po skraćenom postupku prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Javnoj ustanovi Univerzitet u Zenici, kojim se u svim akademskim pravima i obavezama sa ostalim članicama tog univerziteta izjednačava i Islamsko pedagoški fakultet (IPF), čiji je osnivač Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

IPF je sada i potpuno integriran u sastav zeničkog univerziteta, u sklopu kojeg je djelovao i do sada te u sklopu kojeg egzistira osam fakulteta te Metalurški institut “Kemal Kapetanović” i Studentski centar Zenica.

Zastupnici su utvrdili mišljenje te u daljnju proceduru Domu naroda Parlamenta Federacije BiH proslijedili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH.

Međutim, Izvještaj o radu Vlade ZDK za 2020. godinu, kojeg je umjesto premijera ZDK-a Mirnesa Bašića (SDA) prezentirao premijer po ovlaštenju i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković (SDA), nije dobio podršku zastupnika.

Izvještaj je dobio podršku 17 zastupnika, 10 ih je bilo protiv te jedan suzdržan, a za usvajanje tog izvještaja bila je potrebna natpolovična većina od 18 ruku zastupnika.

-Izvještaj nije usvojen ne zbog toga što ne valja, nego što nismo imali dovoljno zastupnika skupštinske većine za njegovo usvajanje. Moramo znati kako funkcioniše skupštinska većina, a kako opozicija i normalno je da opozicija napada Vladu – kazao je Čolaković.

Ističe da je zadatak vlade da “na najbolji mogući način prezentira ono što je uradila u izvještajnom periodu tokom 2020. godine”.

-To je godina pandemije i poslije 2014. jedna od najtežih godina. Zaista je pandemija poremetila neke stvari. Međutim, Vlada ZDK je svojim programima, prije svega programima zdravstvene zaštite, uradila fantastičan posao za zaštitu zdravlja stanovništva. Dokaz tome je da je Vlada budžet Ministarstva zdravstva uvećala sa tri na oko 9,5 miliona KM. Kada je u pitanju privredni sektor, dokaz tome je da je Vlada dva puta intervenisala i povećala budžet Ministarstva privrede za četiri miliona KM. Sva sredstva su bila usmjerena da se zadrži broj radnika i u tome smo, hvala Bogu, uspjeli – ističe Čolaković.

Bitno je, kaže, komparirati podatak da je u martu 2015. godine, kada je imenovan za člana bivše Vlade ZDK, broj zaposlenih i nezaposlenih bio identičan – po 71.000.

-U ovom trenutku, u ZDK ima 86.766 zaposlenih. Znači, nekih 16.000 novozaposlenih u odnosu na taj period. Broj nezaposlenih je 55.023. To je podatak od 30. juna ove godine. Privreda se oporavlja – uvjeren je Čolaković, koji se nada da najavljeni četvrti val pandemije koronavirusa neće nanijeti veću štetu privredi tog kantona.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Mladen Simić (SDP) istakao je kako mu je “drago da je proradila svijest zastupnika da ne podrže ovakvu Vladu”, jer su oni “naveli dosta primjera kršenja Poslovnika o radu Vlade ZDK, koja nije obavljala svoje primarne funkcije”.

On je najavio kako Klub SDP-a, sa kolegama iz opozicije, dalje ide u pravnu borbu te podsjeća kako su pokrenuli procedure sazivanja hitne sjednice Skupštine ZDK, na kojoj bi se ponovo razmatrala novonastala situacija izazvana usvajanjem “spornog Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK”, zbog čega je svoj potpis sa Memoranduma o saradnji u borbi protiv korupcije između Vlade ZDK i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, povukla američka ambasada.

Zastupnici su do pauze usvojili i prijedloge odluka o izmjeni Odluke o obrazovanju Kolegija Skupštine te Odluke o izboru stalnih radnih tijela 8. saziva Skupštine ZDK. Nakon pauze će uslijediti nastavak rasprave o Izvještaju o radu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK za 2020. godinu.

Poslije pauze, na dnevnom redu današnjeg zasjedanja naći će se i izvještaji o radu Kantonalnog suda Zenica, Kantonalnog tužilaštva, Kantonalnog pravobranilaštva ZDK, Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine ZDK, Javne zdravstvene ustanove Zavoda za bolesti ovisnosti ZDK, Javne ustanove Penzionerski dom sa stacionarom ZDK za 2020. godinu.

federalna.ba