Skuplja struja za privredu, više cijene za građaneUvođenje još jednog nameta bh. privrednicima, ovoga puta povećanje električne energije, mobiliziralo je poslovnu zajednicu u BiH da upozori vlast kako će poskupiti svi proizvodi, stanovništvo biti još siromašnije, a mnogi zatvoriti svoje firme i otići da posluju u zemlje koje imaju bolje poslovno okruženje. Privrednici podsjećaju da BiH ima najmanji ekonomski rast od zemalja u okruženju ( za ovu godinu niti dva posto), najveće namete poslodavcima (doprinosi na plaće 67 posto), najduži period za registraciju firme i nema podsticaja za one koji ulažu svoj kapital.

Elektroprivreda BiH najavila je poskupljivanje cijene električne energije za sve privredne obrte i male privrednike početkom naredne godine. Poskupljivanje cijene električne energije dovest će do povećanja cijena proizvoda što će sigurno privredu u FBiH učiniti manje konkurentnom, a mnogima neće preostati ništa drugo nego da ugase svoje obrte, kaže Željko Babić predsjednik Obrtničke komore FBiH

“Mi zastupamo 48.000 obrtnika u Federaciji. U ovoj godini povećan je broj privrednika koji su zatvorili svoje obrte i to u oba entiteta. Mi imamo velikih problema sa nedostatkom radne snage, sa neadekvatnom zakonskom regulativom. Zagovornici smo da ne treba povećavati cijenu struje jer time se povećavaju troškovi proizvodnje, a Elektroprivreda nema adekvatan argument za poskupljenje. S druge strane, tim poskupljenjem koje se tobože samo odnosi na poslovne subjekte ali ne i na građanstvo, oni varaju građane, jer će svi proizvodi poskupiti i građani u konačnici plaćaju najveću cijenu. Očito da vlast nema sluha i pretpostavljam da im je iz nekog razloga cilj da što više obrtnika zatvori svoje obrte, a nama je preostalo jedino da se selimo u EU.”

Babić podsjeća da je u ovoj godini bilo nekoliko udara na privredu u BiH od povećanja akciza na gorivo, usvajanja izmjena Zakona o radu koji dodatno opterećuju privrednike, do previsokih doprinosa na plaće, te već povećanih cijena električne energije početkom ove godine. Sve je to doprinijelo i masovnom odlasku radne snage u zemlje EU. Čak su neki već firme preselili u EU poput Nikole Grbića, vlasnika autoprevozničke firme koji je odlučio da posluje u Sloveniji.

”Za jedan dan sam registrovao firmu u Sloveniji završio sve obaveze i već radim preko te firme, zaista mlogo lakše i jednostavnije nego što je to ovdje. S obzirom na takav odnos vlasti prema onima koji im pune budžete i na račun kojih uživaju u lagodnom životu, mi smo prinuđeni da moramo to tako raditi.” EMBED PODIJELI

Bh. poslovanje u vjetar

Udruženje poslodavaca FBiH uputilo je apel Vladi Federacije i Elektroprivredi BiH da ne prave ekstra profite na račun bh. privrede, a predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović objašnjava zbog čega ova odluka o povećanju cijene električne energije za poslovne subjekte nema drugi razlog osim ekstraprofita državnom preduzeću.

”Elektroprivreda prati burzu jugoistočne Evrope za električnu energiju u Budimpešti i zaista cijene električne energije u Evropi rastu. Samo u ovoj godini cijena je porasla za 28 posto. Međutim, cijena je povećana na evropskom tržištu jer je EU uvela takse i stalno ih povećava na emisije CO2 (Carbon dioxide) I to je značajno opteretilo cijenu električne energije. Međutim, Bosna i Hercegovina ne plaća tu taksu jer nije u EU, Elektroprivreda je ne plaća, a troškovi proizvodnje električne energije nisu povećani. Mi zato tražimo od Vlade FBiH koja je vlasnik Elektroprivrede BiH da se prilagode tržišnim uslovima u BiH odnosno troškovnim uslovima, da pokrije troškove i ne pravi ekstra profite na račun bh. industrije.’’

Predsjednik Vijeća stranih investitora BiH i generalni direktor Tvornice cementa Kakanj Branimir Muidža podsjeća da vlast u BiH godinama obećava rasterećenje privrede i stvaranje boljeg poslovnog ambijenta kako ne bi izgubila i dosadašnje investitore, međutim u praksi se realizuje suprotno, nameti su sve veći i poslovanje u BiH je sve teže.

”Ako te dodatne troškove ugradimo u cijenu naših proizvoda postajemo manje konkuretni, imamo manju dobit ili idemo u gubitak, ne možemo reinvestirati novac niti povećati plaće radnicima koji masovno odlaze. Mi bismo željeli upravo suprotno, želimo da reinvestiramo, povećamo plaće kako bismo zadržali radnike, ali kako to napraviti sa stalnim rastom troškova proizvodnje.”

Privrednici podsjećaju da bi ovo najavljeno povećanje koštalo privrednike 80 miliona KM (40 miliona evra) godišnje. Kada se tome dodaju povećani troškovi proizvodnje zbog povećanja cijene goriva, te višemilionski gubici zbog trgovinskog spora BiH i Kosova nakon uvođenja carina na bh proizvode, 2019. godina će biti jedna od najtežiš za bh privredu. Kupovna moć stanovništva BiH je već najniža u Evropi, a BiH po mnogim ekonomskim parametrima na evropskom dnu.

  • Mirna SadikovićU novinarstvu je od 1994. Na Tuzlanskoj televiziji stiče prva novinarska iskustva kao reporter, a potom radi i kao urednik do 1999. Radila je na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji “Nezavisnih novina”, a 2001. postaje dio ekipe Radija Slobodna Evropa. Obrađuje političke i ekonomske teme.sadikovicm@rferl.org

RSE