ZDKSkopljak: Slijepe osobe se zbog automobila po Zenici više ne mogu same...

Skopljak: Slijepe osobe se zbog automobila po Zenici više ne mogu same kretati ni pomoću štapa

Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom Zeničko-dobojskog kantona (KOOIZDK), pod geslom “Obostrano uvažavanje u partnerskom odnosu za bolji status osoba sa invaliditetom u društvu”, u Zenici je obilježila 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Obilježavanju su kao gosti prisustvovali i nekoliko ministara u Vladi ZDK, a predsjednik KOOIZDK Harun Aliefendić podvukao je da ovogodišnjim sloganom poručuju kako žele da budu “partneri institucijama vlasti”.

-Želimo da čuju naš glas, želimo da nas vide u društvu i da donose ona zakonska rješenja koja su u korist osoba sa invaliditetom. Ali, što je najbitnije, da se primjenjuju i ona već postojeća – kazao je Aliefendić, te istakao da se vrlo često ne primjenjuju ni usvojeni zakoni.

U ZDK-u se, dodaje, trenutno odvijaju određeni procesi koji se odnose na prava djece osoba sa invaliditetom, zatim na poziciju i status same Koalicije, kao i reprezentativnost udruženja, u čemu su, napominje, dobili podršku vlasti. Cilj je, ističe, da se unaprijede prava te da osobe sa invaliditetom budu adekvatno tretirane u svakom segmentu.

Potpredsjednik KOOIZDK i predsjednik Gradske organizacije Zenica Suad Skopljak istakao je, pak, kako i nema “nekih pomaka u otklananju barijera” za njihov svakodnevni život te da, kao predsjednik Saveza slijepih osoba, ne može biti zadovoljan aktuelnim stanjem ni aktuelnim stanjem u Kantonu ni Gradu Zenica.

– Prvo moram reći da bi svijest naših građana, koji nas okružuju, zaista morala da se mijenja. Sada smo komentarisali, a i vi ste, vjerovatno, svjedoci da se zeničkim trotoarima više, maltene, ne može ići.

Dakle, i onaj ko vidi, ko je u potpunosti psihički i fizički zdrav, ima probleme da se kreće. Vjerujte da su to peripetije da se do nečega dođe, do bilo koje ustanove ili cilja koji treba čovjek da obavi. Nemoguće je sam se kretati – upozorio je Skopljak, koji je dodao da se auta ostavljaju ili čak i kreću po trotoarima, a o radovima i ostavljenim rupama se ne informira građanstvo.

Svojevremeno se, napominje, sam i bez “bijelog štapa” kretao i po Beogradu, dok sada to ne može ni po Zenici, ali niti po svom rodnom mjestu Topčić-polju. Nije zadovoljan ni osiguranjem ortopedskih pomagala za svoje članstvo.

-Potrebna pomagala nemamo, ali mi radimo na tome. Koalicija radi na tome, zajedno sa nama.

Mi se borimo da to bude što bolje, da imamo više pomagala. Pomaci se događaju, međutim, još nismo zadovoljni. Recimo, još uvijek, ne mogu se pomiriti sa činjenicom da jedan “bijeli štap” nama traje pet godina.

Po meni to treba da bude nešto što je svakodnevno, jer slijep čovjek može ići sa “bijelim štapom” pasti, udariti se te slomiti ga tek što ga je dobio. Jer, to je običnih pet šipki na gumi i slijep čovjek treba da čeka pet godina da bi dobio novi. Da ne pričam o ostalim pomagalima – kazao je Skopljak, koji je podvukao kako bi im pomagala puno značila u svakodnevnom životu.

Predstavnik Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK Adnan Džinić istakao je kako svake godine “imaju reviziju i evaluaciju liste ortopedskih pomagala”, koju, u skladu sa zahtjevima, potrebama, ciljevima i finansijskim mogućnostima, planiraju uraditi i do isteka ove godine.

-Nadam se da će, prvenstveno osigurana lica-korisnici tih ortopedskih pomagala, biti zadovoljni. Svake godine se povećava lista – napomenuo je Džinić.

On je dodao kako će sačekati izradu rebalansa budžeta, kroz koji će se osigurati i dodatna sredstva za ovu namjenu.

Fena / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE