NaslovnicaZanimljivostiSkelet dinosa...

Skelet dinosaura prodan za 6 miliona dolara, naučnici zabrinuti

Skelet dinosaura prodan je na aukciji za nešto više od 6 miliona dolara, a identitet kupca zasad nije poznat.

Riječ je o sekeltu Gorgosaura (grčki za “žestoki gušter”), koji je star oko 77 miliona godina. Ovaj dinosaur je bio srodnik smrtonosnom T. rexu, ali je bio brži te je imao snažniji ugriz. Skelet je prodan na aukciji kuće Sotheby's, a očekivale su se ponude do 8 miliona dolara.

Fosil je pronađen 2018. godine na privatnom posjedu u Choteau Countyju u Montani te se sastoji od 79 koštanih elemenata. Svi ostali poznati skeleti Gorgosaura su u muzejskim kolekcijama, tako da je ovo jedini primjerak svoje vrste koji je u privatnom vlasništvu. Međutim, naučnici su zabrinuti i vide to kao problem za naučna istraživanja.

“U svojoj karijeri sam imala privilegiju da rukujem s mnogim izuzetnim i jedinstvenim objektima, ali malo njih ima kapacitet da inspiriše čudo i zaokupi pažnju kao ovaj nevjerovatni skelet Gorgosaura. Iskopan je prije svega nekoliko godina i nikada ranije nije ponuđen na aukciji. Ogromno mi je zadovoljstvo i vrhunac moje karijere što mogu podijeliti ovaj trenutak s javnošću”, izjavila je Cassandra Hatton, globalna šefica aukcijske kuće Sotheby's zadužena za nauku i popularnu kulturu.

Novo istraživanja fosila T. rexa razotkriva teoriju da je kralj dinosaura bio pogrešno shvaćen. S visinom većom od 2,8 metara i dužinom 6,7 metara, Gorgosaur je bio mesožder iz vrha piramide koji je živio na području SAD-a i Kanade tokom kasnog perioda krede. Poput T. rexa, Gorgosaur je bio veliki teropod sličnih karakteristika poput ogromne glave s desetinama oštrih zakrivljenih zuba i dva mala prednja uda.

“Kako glavni lovac svog vremena, u kojem je lovio u čoporu od četiri dinosaura, Gorosaur je bio dominantna sila i jedinstven grabežljivac”, navodi se u opisu aukcije.

Prodaja Gorgosaura je za pomenutu aukcijsku kuću druga koja se odnosi na fosilizirani skelet dinosaura. Godine 1997. je prodan fosil T. rexa nazvan Sue, a to je jedan od najvećih i najkompletnijih fosila dinosaura koji je ikada pronađen. Kupio ga je muzej Field iz Chicaga za 8,36 miliona dolara. Ime je dobio po kolekcionarki Sue Hendrickson, koja ga je otkrila u Južnoj Dakoti. Sue je ujedno i najvredniji fosil prodan na aukciji u to vrijeme.

Međutim, i ova prodaja je bila kontroverzna, a paleontolog John W. Hoganson je 1998. godine pisao o potencijalnom utjecaju “rastućeg međunarodnog tržišta fosila te profiterskog prikupljanja i prodavanja fosila” na napredak nauke. On je bio uključen u donošenje saveznog zakona o zaštiti fosilnih resursa u SAD-u.

Stan je najkompletniji skelet T. rexa na svijetu, a 2020. godine je prodan za rekordnih 31,8 miliona dolara na aukciji kuće Christie's. Paleontolozi su strahovali da je zbog toga izgubljen za nauku, ali je u martu ministarstvo za kulturu i turizam Abu Dhabija otkrilo da će Stan biti atrakcija u novom muzeju prirodne historije, čije se otvaranje očekuje 2025. godine.

Sue ostaje u muzeju Field, Stan čeka novi dom, Gorgosaur je prodan, a naučnici nisu sretni zbog trenda koji se nastavlja.

“Prema mom mišljenju, ovaj trend ima samo nedostatke. U SAD-u ne postoji zakon koji to podržava za fosile koji potiču s privatnog zemljišta, meni je kao naučniku lako reći da je taj fosil važan za sve nas i da bi trebao završiti u javnom skladištu gdje se može proučavati, gdje šira javnost može naučiti nešto i uživati”, kazao je profesor P. David Polly s Univerziteta Indiana Bloomington.

Fosili s privatnog posjeda pripadaju pojedincima koji mogu odlučiti šta žele uraditi s njima, dok su fosili pronađeni na javnom zemljištu u nadležnosi federalne vlade. Oni pripadaju vladi, odnosno narodu.

Neki naučnici kažu da su muzejske kolekcije kroz historiju uključivale nabavku iz komercijalnih izvora.

“Tužan sam što postoji cijena za dinosaure, ali to nije crno ili bijelo pitanje. Muzeji imaju historiju kupovine komercijalnih primjeraka. To je hrabri novi svijet za nauku, a u svijetu u kojem skeleti dinosaura donose milione, gdje to svrstava naučnike i muzeje koji ih ne mogu priuštiti?”, zapitao se paleontolog Steve Brusatte.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.