NaslovnicaBiHSituacija ala...

Situacija alarmantna: Masovna vakcinacija u FBiH još nije počela

U Federaciji je počela distribucija vakcina proizvođača AstraZeneca, koje je Srbija donirala BiH. Prve su dostavljene u Mostar, Sarajevo, Goražde, Travnik i Zenicu. Ostatak će biti isporučen danas.

Zdravstveni radnici u UKC-u Tuzla neće biti vakcinisani. Direktor ove zdravstvene ustanove zahtijeva pisanu garanciju da će adekvatne doze biti osigurane i za revakcinaciju.

Direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić kazao je kako je 740 doza isporučeno za područje Zeničko-dobojskog kantona. Distribucija počinje danas.

“Zdravstveni sistem je prenapregnut jer ovo već dugo traje”, smatra Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, koji je bio gost Dnevnika 2. On je kazao i da u Kantonu Sarajevo postoji plan imunizacije ljekara.

“1.050 vakcina je došlo i toliko zdravstvenih radnika se može vakcinisati. Prekosutra bi se trebalo krenuti sa vakcinisanjem, jer su vakcine tek došle, a danas će biti distribuirane po zdravstvenim ustanovama”, precizirao je ministar Vranić.

Gost Dnevnika 2 bio je šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije BiH Sanjin Musa.

Kaže da je iz Srbije stiglo 5.000 vakcina i da se u drugoj isporuci očekuje još 5.000.

“Za to je data garancija od strane Vlade Srbije koja je proslijeđena putem Ministarstva civilnih poslova. Za ova pandemijska cjepiva je karakteristično da imaju kratak rok od 6 mjeseci. Konkretno ovo cjepivo je u desetom mjesecu stavljeno u bočice i od tada mu se računa šest mjeseci. Vi cjepivo zapravo dobijete sa 2-3 mjeseca roka. To je izuzetno kratak rok. Ja bih zdravstvenim radnicima preporučioda se opredijele za ovu vakcinaciju. Kada je riječ o cjepivu AstraZeneca, imunitet traje minimalno 3 mjeseci i istraživanja pokazuju da što je duži period između dvje doze ona je učinkovitija. Preporuke su da revakcinacija ide nakon 2-3 mjeseca.”

Musa smatra da je situacija u Sarajevu jako alarmanta.

“Bez širokih mjera situacija se neće moći staviti pod kontrolu.”

Nešto oštriji je bio epidemiolog Željko Ler gostujući u emisiji Federacija danas. “Zašto vakcina nema je pitanje od milion dolara. Još negdje u maju i junu Moderna je najavljivala evropskim zemljama da stanu u red za nabavku vakcine, međutim to je doživljeno sa dosta onako skepse, pa čak i podsmijehom. Računalo se da je to njihov marketinško-komercijalni potez, ali je sigurno bio alarm da se počne o tome razmišljati, a ne da se godinu dana poslije isteka pandemijskog toka formiraju ad hok grupe, neka tijela koja će tek da razmišljaju o tome kako i gdje nabaviti vakcinu. Kasnimo. Jako kasnimo.”

Dr. Ler je naveo da su bolnički kapaciteti prepunjeni, zdravstveni radnici iscrpljeni do maksimuma, a veliki broj njih je zaražen.

“Građanstvo im može pomoći tako što će biti zaista disciplinirani i neće dozvoliti ovakav broj oboljelih, preko 1200 oboljelih u BiH. Sarajevo je u epicentru epidemijskih zbivanja u našoj zemlji i zato je došlo pod udar ovog mikro lockdowna, sasvim opravdano. S obzirom na situaciju i trend koji se predviđa u narednim danima po meni je situacija sazrela za proglašenje vanrednog stanja koje omogućava i ostale aktivnosti od strane kriznih štabova, izvršne vlasti, itd. Mislim da je vrijeme za to upravo sada i da vlast ne bi trebala mnogo odugovlačiti tu odluku.”

Podsjećamo, pod petka u KS od 20 sati na snagu stupa svojevrsni lockdown. Danas će biti otovreno još jedan punkt za drive-in testiranje.

Jučer je u BiH registrirano 1.251 novozaraženi, a preminulo je 48 osoba.

Visoko.co.ba / federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.