NaslovnicaPreporukaTemeSitnice - Pis...

Sitnice – Pismo potencijalno najozbiljnijim neprijateljima Bosne: Bošnjacima

Kada nisi u poziciji moći, lijepo i jednostavno zvuči biti u poziciji moći: biti otac, direktor, vlasnik, odgovorna osoba. U praksi nije tako lijepo. Uz poziciju moći ide odgovornost koja je sama po sebi olovna. Vi ste, Bošnjaci, danas najmnogobrojniji i prema tome i potencijalno najuticajniji narod u Bosni i Hercegovini. Većina organizacija, piše to u djelima Platona, Ibn Halduna, Hobsa, Bakunina, Chomskog, Franklina, Fukuyame, Kanta, Locka, Miltona, Adorna pa i Cicerona, umire iznutra. Ne ubiju je vanjski neprijatelji, nego nedjelovanje ili pogrešno djelovanje njenih unutarnjih faktora.

U okvirima vaše moći za 25 godina su ostarili univerziteti, bolnice, domovi zdravlja, zgrade javnih uprava, saobraćajnice. Nemate ni jedan funkcionalan aerodrom. Niste odškolovani ni jednog jedinog stručnjaka koji je konkurentan u svijetu. Javne prihode se proćerdali na plate, dizele i troškove reprezentacije. Je li to grijeh?

Da budemo na početku jasni: vi ste, ako ste imali ideal opstanka Bosne, taj ideal potpuno iznevjerili. U tome je svrha naslova ovog teksta, da ne čitate dalje ako vam nije zgodno. Oni drugi i treći su davno jasno rekli da su odustali od toga. Vi, da li ste vi odustali od Bosne?

Neutralnost je strana izdajica u teškim vremenima. Nemojte mi reći da ste neutralni o Deda Mrazu, o činjenici da je katolika u Bosni i Hercegovini sve manje, o činjenici da preko 90% pravoslavaca ovu zemlju ne doživljava svojom, nemojte mi reći da vas to ne zanima. Koga će zanimati ako neće direktora ili oca? Smatrate li da ste dobro iznijeli svoju historijsku ulogu? Zanimalo vas je zajedništvo onda kada ste se udavali za međunarodnu zajednicu. Tad ste tvrdili da vi ne branite nikakvu bošnjačku hegemoniju, nego da branite multietničnost. Vi postajete jedini narod u Evropi koji ne slavi Novu godinu. To nije multietničnost, to je Afganistan. Da ste 1993. rekli da Nova godina nije dobrodošla u vašim tradicionalističkim komunama, stvari bi išle drukčije. Da ste rekli da ćete za trideset godina odgajati narod koji prirodno navija za Tursku, Maroko, Katar i Siriju, drugačije bi se pjesme pjevale.

Je li čekate da umre posljednja baba Milojka i da onda Bosna bude multietnička? Da niko u čitavim naseljima ne slavi Novu godinu. Mislite li da ste vi većina među muslimanima u Bosni? Mislite li da ste dovoljno postigli na putu kreiranja etničkog bogatstva po uzoru na multietničke zajednice u Saudijskoj Arabiji i južnom Iraku? Da li smatrate da Evropa neće razumjeti šta radite? Imate li kome čestitati Božić? Koliko čestitki uživo imate ove godine? Da li ste ikada bili na krsnoj slavi? Jeste li vam civilizacijski domet da imate tržne centre bez alkohola? Mrzite li druge Bošnjake koji ne misle kao vi? Dozvoljavate li im da budu Bošnjaci? Ko vam je moralni i politički uzor? Smeta li vam muzika? Smatrate li da bismo uz više vjere dobili i više morala? Šta vam je orijentacija u životu? Šta je za vas dobro? Volite li Erdogana? Osjećate li se loše kada vidite krst? Kako djeci opisujete razliku između Srba i Arapa? Ko je njima, po vama, bliži?

Da li smatrate da je proslava dječijih rođendana grijeh? Plašite li se međusobnog rata? Sudite li o ljudima na osnovu njihove vjeroispovijesti, boje kože, načina odijevanja?

Šta je vaša vizija o kulturi novih generacija? Kako trebaju da se odijevaju? Trebaju li biti vjernici? Nacionalisti? Kojeg knjige treba da čitaju? Trebaju li gledati filmove? I koje? Koja je muzika najbolja za njihov emocionalni i duhovni razvoj? Trebaju li da se bave sportom? Trebaju li proći vojnu obuku? Hoće li vam smetati ako ne budu muslimani? Da li biste dobro podnijeli ako odluče da žive u Banjaluci ili Beogradu?

Šta ćete im reći o sebi? Kako ćete im predstaviti vlastiti doprinos izgradni najnazadnijeg i najkorumpiranijeg društva u Evropi? Kako ćete im odgovoriti na pitanje kako je moguće da takvo društvo opstane u zemlji sa najvišim procentom vjernika u Evropi? Kako ćete im odgovoriti na pitanje zašto doba uvođenja vjeronauke u školama koincidira sa vremenom ekspanzije organizovanog kriminala na svim društvenim pragovima? Hoćete li im sugerisati da budu nepošteni?

Kako ćete im reći da su Srbi i Hrvati krivi za propast gradova u kojima ih nema ni 5%. Ah da, reći ćete da su te gradove uništili sa viših nivoa vlasti? Nadam se da će vam povjerovati, i da vam neće reći da lažete.

Planirate li im pronaći posao na kojem neće ništa raditi? Ili ćete osnovati firmu koja će manipulišući procesima javnih nabavki zarađivati trostruko više? Firmu koju će čuvati vaši inspektori i vaše kontrole, da biste nelegalno stekli novac za sigurnu budućnost. Štedite li ukradeni novac kako bi oni imali od čega živjeti? Je li vas strah da bi Bog koji sve vidi mogao čak i to vidjeti?

Konačno: gdje ste i kada izgubili duh dobrih bosanskih muslimana sa francuskim kapama koji su islam dostojanstveno čuvali 400 godina.

Jeste li vi uopšte njihovi nasljednici ili ste vi zapravo neko drugi?

Damir Đuljić Delić / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.