Sistematsko arheološko istraživanje srednjovjekovne utvrde Čajangrad u Malom Čajnu kod Visokog – realizacija III faze

Sistematsko arheološko istraživanje srednjovjekovne utvrde Čajangrad u Malom Čajnu kod Visokog – realizacija III faze

U četvrtak, 14. oktobra 2021. godine počela je realizacija Projekta “Sistematsko arheološko istraživanje srednjovjekovne utvrde Čajangrad u Malom Čajnu kod Visokog – III faza”. U petnaestodnevnoj istraživačkoj kampanji koju vodi Zavičajni muzej Visoko u saradnji s Fondacijom „Osman ef. Redžović“ iz Gračanice, nastavljeni su radovi na otkrivanju ostataka druge utvrde iz srednjeg vijeka na području Visokog.

Ovogodišnja istraživanja imaju za cilj otkrivanje bedema utvrde kako bi se u potpunosti definisao njen perimetar. Trenutno je vidljiv i istražen dio sjevernog i istočnog bedema u ukupnoj dužini od 25 metara, a cilj je do kraja istraživanja otkriti i preostali južni bedem u dužini od oko 30 metara. Učesnici arheoloških istraživanja su članovi stručnog tima: Tarik Silajdžić, voditelj arheoloških istraživanja, studenti Filozofskog fakulteta u Sarajevu, crtač-arhitekta i učenici Medrese „Osman ef. Redžović“ koji zajedničkim snagama rade na revitalizaciji i afirmaciji čajangradske utvrde. Stručni nadzor nad istraživanjem vrši Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZE-DO kantona te Federalni zavod za zaštitu spomenika kulture iz Sarajeva.

Projekat su finansijski podržali Gradska uprava Visoko i Fondacija „Osman ef. Redžović“. Prezentacija rezultata projekta biće upriličena nakon završetka arheoloških istraživanja.

Zavičajni muzej Visoko