Masne namirnice kao što su sir, maslac i vrhnje obično se smatraju jednim od krivaca za srčane bolesti. Međutim, rezultati novog istraživanja pokazuju da prehrana bogata zasićenim mastima može donijeti značajne zdravstvene beneficije.
Prirodne masnoće u hrani, uz ograničenu količinu ugljikohidrata, ne uzrokuju porast štetnog holesterola, ustanovili su naučnici sa Univerziteta Bergen u Norveškoj.
Doktor Simon Dankel kazao je da ljudsko tijelo može savršeno funkcionisati s mastima kao glavnim izvorom energije.
U istraživanju je učestvovalo 40 pretilih muškaraca koji su bili na različitim dijetama.
“Jedni su jeli vrhnje i maslac, dok su drugi konzumirali kokosovo ulje. U dijetu nisu bile uključene prerađene masti koji se nalaze u brzoj hrani i grickalicama. Svi su jeli puno voća, a niko od učesnika nije unio više od 2.100 kalorija dnevno. Do kraja istraživanja obje grupe su izgubile u prosjeku 12 kilograma, od toga je većina bilo masno tkivo, što je smanjilo rizik od visokog krvnog pritiska i dijabetesa”, kazao je doktor Dankel.
Dankel ističe da su u brojnim popularnim namirnicama u posljednjih nekoliko godina smanjeni nivoi masnoće, a zamijenio ih je šećer.
Namirnice poput maslaca, mesa, integralnih ugljikohidrata i masti koje se nalaze u maslinovom ulju i ribi mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti.
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.