NaslovnicaBiHCrna HronikaSIPA vrši pre...

SIPA vrši pretrese u Visokom, Sarajevu, Vitezu i Goraždu

Cilj je pronalazak materijalnih tragova i dokaza koji će biti korišteni u krivičnom postupku na Kantonalnom sudu Sarajevo.

“Nakon što budu okončane operativne mjere i radnje na pomenutim lokacijama, predviđeno je da se u prostorijama SIPA-e u svojstvu osumnjičenih izvrši kriminalistička obrada odgovornih osoba”, saopćeno je iz SIPA-e.

Akcija se provodi po naredbi Tužilaštva KS, Kantonalnog suda Sarajevo, a u saradnji s Poreznom upravom FBiH. U akciji učestvuju i MUP-ovi KS, ZDK, SBK i BPK.

Podsjetimo, u ovoj akciji uhapšen je veći broj osoba od kojih je 11 zadržano u pritvoru. Ove osobe sumnjiči se za krivična djela organizovanog kriminala, zloupotrebu položaja ili ovlasti i pranje novca.

Kao vođe ove grupe, tvrdi Tužilaštvo, bračni par Đelić registrovao je agencije za posredovanje u zapošljavanju “Eslider” i “Leading” (radila do septembra 2016. godine) u okviru kojih su navodno falsifikovali uvjerenja s fakulteta koja potvrđuju da su osobe na koje su uvjerenja glasila studenti i đaci, a s ciljem da prikažu kako njihova agencija ima članove/kandidate za zaposlenje. Potom su s ostalim osumnjičenima navodno sklapali ugovore o pružanju usluga na imena studenata i đaka, a potom su drugi osumnjičeni putem svojih firmi uplaćivali novac na račun agencija.

Tužilaštvo tvrdi da je bračni par Đalić potom taj novac skidao s računa firme i vraćao osumnjičenima, uz proviziju od osam do 10 posto. Na ovaj način pravne osobe su izbjegavale plaćanje poreza državi, kao i ostalih dažbina, odnosno vršilo se pranje novca. Tužilaštvo navodi kako su na ovaj način pribavili za sebe više od 40 miliona KM te oštetili budžet za blizu 30 miliona KM.

klix.ba/visoko.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.