ZanimljivostiSintetičke hemikalije koje se nalaze u potrošačkim proizvodima povezane su s ranom...

Sintetičke hemikalije koje se nalaze u potrošačkim proizvodima povezane su s ranom smrću

Sintetičke hemikalije nazvane ftalati, koje se nalaze u potrošačkim proizvodima kao što su kutije za hranu, šamponi, šminka, parfemi i dječije igračke, mogu uzrokovati od 91.000 do 107.000 slučajeva prijevremenih smrti godišnje.

Smrt uzrokovana ftalatima uglavnom se javlja kod ljudi u dobi od 55 do 64 godine. Smrti prethode kardiovaskularne bolesti. Istraživanje je provedeno u Sjedinjenim Američkim Državama, a objavljeno je u časopisu Environmental Pollution.

Procjenjuje se da bi ti smrtni slučajevi mogli koštati Sjedinjene Američke Države od 40 do 47 milijardi dolara godišnje zbog gubitka ekonomske produktivnosti, odnosno produktivnosti rada, prenosi CNN.

“Istraživanje je postalo dio rastuće baze podataka o utjecaju plastike na ljudsko tijelo. Ukazuje na to koliko je zapravo neophodno smanjiti ili zabraniti korištenje plastike”, rekao je vodeći autor istraživanja Leonardo Trasande.

Poznato je da ftalati ometaju tjelesni mehanizam za proizvodnju hormona, poznat kao endokrini sistem. Oni su povezani s razvojnim, reproduktivnim, neurološkim, imunološkim i drugim problemima, prema podacima Nacionalnog instituta zdravstvenih znanosti o okolišu (National Institute of Environmental Health Sciences).

Čak i mali hormonski poremećaji mogu uzrokovati ozbiljne razvojne poteškoće, navodi NIEHS. Prethodna istraživanja povezivala su ftalate s reproduktivnim problemima, pretilošću, astmom i rakom.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE