NaslovnicaBiHSindikati zap...

Sindikati zaposlenih u institucijama BiH – Naredne sedmice revidiranje teksta Kolektivnog ugovora

U Sarajevu je održan sastanak predstavnika Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine, Saveza sindikata policijskih organa u BiH i Sindikata uprave za indirektno/neizravno oporezivanje BiH na kojem je dogovoreno zajedničko sindikalno djelovanje u cilju jačanja djelovanja, kolektivnog pregovaranja i ostvarivanja prava u socijalnom dijalogu a sve u cilju poboljšanja ekonomskih, socijalnih i radnih uslova zaposlenih u institucijama BiH.

U saopćenju Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine navodi se da je prioritet u daljem djelovanju potpisivanje Kolektivnog ugovora.

Iz SDSZ navode da je Bosna i Hercegovina jedina država u Evropi koja nema potpisan Kolektivni ugovor sa zaposlenima u državnim institucijama.

Na sastanku je dogovoreno da se formira tim ispred tri navedena sindikata koji će u narednoj sedmici održati sastanak te revidirati tekst Kolektivnog ugovora koji će biti dostavljen poslodavcu.

Predsjednici ovih sindikata Ana Mrnjavac, Dragan Krvavac i Radenko Mirković ističu da je potrebno poduzeti korake na izmjeni Zakona o platama i naknadama u Institucijama BiH kako bi se imenovana i izabrana lica izdvojila iz pomenutog Zakona. U narednom periodu biće iniciran sastanak predstavnika Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, Saveza sindikata policijskih organa u BiH i Sindikata uprave za indirektno/neizravno oporezivanje s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom kako bi se dogovorila dinamika saradnje Sindikata i poslodavca, saopćeno je.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.