NaslovnicaBiHSindikati upo...

Sindikati upozoravaju da radnici u privredi rade za socijalnu pomoć

Radnici u realnom sektoru u Republici Srpskoj (RS) uglavnom rade za socijalnu pomoć, jer od svoje plaće ne mogu da prežive, te traže mogućnost da rade za pristojnu plaću, ukazali su danas predstavnici sindikata iz deset oblasti privrede, koji predstavljaju oko 75.000 zaposlenih u realnom sektoru.

Pokrenuli su inicijativu za usaglašavanje granskih kolektivnih ugovora.

“Za kraj augusta očekujemo zajednički sastanak s udruženjima poslodavaca na kojem bi se utvrdila dinamika pregovora o ovom pitanju”, rekao je predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić

Kaže da su zabrinuti za prava radnika te očekuju da će se ozbiljno shvatiti njihovi zahtjevi, jer je najveća plaća u realnom sektoru u RS 780 KM, iako je bilo obećanja da će neto zarada biti 1.000 KM.

Predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti u RS Dragana Vrabičić je rekla da svi radnici u relanom sektoru imaju isti problem, nepostojanje granskih kolektivnih ugovora, iako je to zakonska i ustavna obaveza.

Prosječna plaća u građevinarstvu je oko 550 KM, a Vrabičić je dodala da traže samo da od svoje plaće mogu da prehrane svoje porodice.

I predjednik Sindikata tekstila, kože i obuće Danko Ružičić ukazuje na potrebu da se potpišu granski kolektivni ugovori, jer je, smatra, jasno da neće biti stavljen paraf na opći kolektivni ugovor u RS.

U tekstilnoj i kožarskoj industriji danas je zaposleno oko 12.000 radnika, a prosječna plaća je lani bila 556 KM.

Vidljiv je, kaže, trend povećanja plaća posljednjih nekoliko mjeseci, “jer mnogi radnici odlaze iz RS”.

federalna.ba/visoko.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.