Sindikat radnika BHRT traži hitno usvajanje izmjena Zakona o Javnom RTV sistemu

309

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u zahtijeva ulazak državnih i entitetskih organa revizije u sva tri javna emitera, kako bi se utvrdilo činjenično stanje i kaznili krivci za milionske dugove javnih RTV servisa, jer je to novac građana BiH koji imaju pravo znati na koji način se trošio njihov novac, saopćeno je iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u traži hitno usvajanje izmjena Zakona o Javnom RTV sistemu po hitnoj proceduri u Predstavničkom domu Parlamenta BiH na način kako bi se konačno osiguralo stabilno finansiranje i riješila, kako navode,  dramatična situacija u javnim servisima.

Također, ovaj sindikat pozdravlja pripremu nove reorganizacije koja će, kako se nadaju, usmjeriti BHRT ka putu prema modernom javnom RTV servisu i osigurati bolje uslove rada za radnike BHRT-a, kao i kvalitetniji program za građane BiH i u tehničkom i u sadržajnom smislu.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u, u skladu sa svojim zakonskim pravima, iznijet će svoje primjedbe i prijedloge menadžmentu BHRT-a, nakon što im bude dostavljen prijedlog reorganizacije, poručili su iz tog sindikata

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u oglasio se danas saopćenjem povodom saopćenja Upravnog odbora BHRT-a od 21. novembra u kojem se ističe, prije svega, veoma teška finansijska situacija u BHRT-u.

– Zašto Odbor Sistema nije reagovao od posljednje sjednice PSBiH održane 1. augusta 2016. kada nisu usvojene izmjene i dopune zakona i predložio neki novi model? Do kada će radnici BHRT-a biti taoci entitetskih servisa za koje rade i prozvode program? Šta je sa milionskim dugovanjima entitetskih televizija prema BHRT-u? Da li je našoj državi potreban objektivan, neovisan i profesionalan javni servis? –  pitaju iz  Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

visoko.ba/Fena

Komentari

komentara