NaslovnicaZanimljivostiSimptomi koji...

Simptomi koji otkrivaju da ste previše boravili na suncu

Ne postoji ništa bolje od dana provedenog na suncu i upijanja vitamina D. Međutim, dan na suncu može postati rizičan ako ne obratite pažnju na simptome prekomjerne izloženosti.

S obzirom na toplotni val koji je trenutno zahvatio našu zemlju, terebali biste se što manje izlagati suncu, koje može izazvati negativne posljedice na zdravlje. Postoje simptomi koji otkrivaju da ste previše izloženi suncu te biste ih trebali prepoznati i reagirati na vrijeme.

Prestali ste se znojiti

Znojenje je način na koji vaše tijelo regulira temperaturu i hladi vas. Ako se ne znojite nakon boravka na suncu, a koža vam je vruća i suha, moguće je da ćete doživjeti toplotni udar. Ukoliko imate ovakve simptome, pomaknite se sa sunca ili eventualno potražite medicinsku pomoć.

Imate bore

Bore su obično znak starenja, ali mogu biti i znak raspadanja kolagena i vlakana uzrokovanih prekomjernim izlaganjem UV zrakama. Ako ste zabrinuti zbog nastanka bora, poduzmite mjere predostrožnosti redovnim korištenjem kreme za sunčanje.

Imate osip

Osip od vrućine javlja se češće kod djece, ali se može primijetiti i kod odraslih. Kad se znojni kanali ispod kože zaustave, osip se može razviti u obliku žuljeva ili crvenih kvrga. Najčešće se pojavljuje na mjestima gdje su nabori na koži. Osip od vrućine najbolje se može liječiti zadržavanjem na hladnom mjestu i održavanjem pogođenog područja suhim. Nosite široku odjeću kako biste izbjegli daljnje pogoršanje osipa.

Grčevi u mišićima

Oštri bolovi, grčevi ili trzanje tokom izvođenja fizičke aktivnosti na suncu tipičan su znak toplotnih grčeva, što može biti simptom iscrpljenosti toplotom. Znojenje na suncu može smanjiti nivo soli i hidratacije, što uzrokuje grčeve i bol u mišićima. Ako se pojave grčevi dok ste na suncu, sjednite na hladno i zasjenjeno mjesto i pijte puno tekućine. Pričekajte nekoliko sati prije nastavka tjelesne aktivnosti kako biste izbjegli toplotni udar. Ako vam se grčevi ne povuku nakon jednog sata, potražite ljekarsku pomoć.

Doživljavate vrtoglavicu ili zbunjenost

Vrtoglavica ili zbunjenost znaci su toplotnog udara. Toplotni udar ozbiljniji je od ostalih stanja izazvanih prekomjernim izlaganjem vrućini, pa ako sumnjate da vi ili neko vaš pokazuje simptome toplotnog udara, nemojte čekati da se simptomi pogoršaju, već odmah pozovite pomoć.

Osjećate umor

Ako osjećate intenzivan umor, vrtoglavicu ili imate nesvjestice dok provodite vrijeme po jakoj vrućini, možda patite od toplotne sinkope. Toplotna sinkopa ili ortostatska vrtoglavica nastaje kada izlaganje visokim temperaturama smanjuje protok krvi do mozga.

Dugotrajno stajanje ili prelazak sa sjedenja na stajanje nakon što ste duže vrijeme bili statični može pogoršati stanje. Dehidracija, koja smanjuje ukupan volumen krvi također je glavni faktor koji doprinosi tome. Ako doživljavate toplotnu sinkopu, ne boravite previše na suncu i rehidrirajte svoje tijelo tekućinama.

Imate glavobolju i mučninu

Pulsirajuća glavobolja i mučnina također su znakovi da doživljavate toplotni udar i ukazuju da biste trebali odmah potražiti medicinsku pomoć. Povraćanje, ubrzan puls i crvenilo na koži također su ozbiljni pokazatelji da imate toplotni udar.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.