NaslovnicaZDKKulturaŠimić : Vareš...

Šimić : Vareš Art Festival je jedna prekrasna razglednica iz Vareša

Peti Vareš Art Festival u organizaciji Centra za kulturu i edukaciju Vareš otvara se u petak, 22. jula, promocijom nove zbirke pjesama Željka Ivankovića “Jeruzalemski murali”.

– Vareš Art Festival – VAART je pokrenut s ciljem da promovira i očuva identitet Vareša i bogato povijesno naslijeđe na kojem se temelji današnji razvoj općine, stvarana kroz višestoljetnu povijest, te da svojim programima i aktivnostima osigura poteze koji mogu bitno utjecati na razvoj segmenta kulture u Općini. Svojim umjetničkim programima, VAART bi donio suvremenu umjetnost i kulturu u život Vareša u cilju poboljšanja kvalitete kulturnog, umjetničkog i društvenog života, kao i kroz aktivniji doprinos razvoju civilnog društva u mjestu – kazao je za Fenu projekt menadžer, zamjenik direktora JU Centar za kulturu i edukaciju Vareš  Stjepan Šimić.

VAART događaji organizirani su kao kulturno zabavne večeri ili dnevne sadržaji, podjeljeni su na: izložbene aktivnosti, kazališne predstave i scensko-izvedbene aktivnosti, koncertne aktivnosti i književno-poetske promocije.

– Jako nam je stalo da dio tih aktivnosti popunimo ili posvetimo umjetnicima koji su porijeklom iz Vareša, tako da osim navedene promocije pjesama Željka Ivankovića, s adrese u USA dolazi nam Mišo Zlović, koji će upotpuniti drugu večer festivala s koncertom vareških glazbenika i promocijom svog albuma „Usnuli grad ljubavi“. Specijalni gost koncerta je Nermin Nina Hanjalić iz Sarajeva – naveo je Šimić.

U utorak 26. jula u malom gradskom parku planirano je otvorenje izložbe djela nastalih na 8. Međunarodnoj koloniji u Borovici koju organizira UG “Naš dom Borovica“ u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika (HDLU) Zagreb, Društvom hrvatskih likovnih umjetnika (DHLU) Federacije BiH, Zavodom “MUK QRA” Sevnica iz Slovenije i samostalnih umjetnika iz regije. Biti će izložene slike i grafike ovogodišnjih sudionika, a to su umjetnici koji su došli iz BiH, Češke, Hrvatske, Poljske, Slovenije i Srbije. „Umjetnost u šumi zaboravljenog kraljevstva“ pod kojim nazivom je poznata ova kolonija promiče identitet Vareša, Borovice, Kraljevskog grada Bobovca i ostalih kulturno-povijesnih vrijednosti vareškog kraja. U kazališnom repertoaru očekuju se predstave BiH glumca Elmira Krivalića: „Američki san“ komedija za odrasle, i igrokaz za djecu naziva „Pustolovine veselog lutka Nešutka“.

U završnici festivala, na rock koncertu posvećenom pokojnom bubnjaru Bijelog Dugmeta Ipetu Ivandiću, koji je također rođen u Varešu, nastupiti će grupe Gruver i Taxi Band iz Zenice, te Rock Liga iz Banja Luke.

Govoreći o finansiranju Festivala Šimić kaže da se i ovaj festival kao i mnogi projekti iz kulture, finansira jako skromno, te da su organizatori uvijek prisiljeni odstupiti od zacrtanog projekta, izvršiti izmjene, reducirati program i sudionike…

– U ovom pitanju možda upotrijebim kao odgovor stihove svog prijatelja slikara Hrvoja M. Peruzovića: „Tražit ću poticaje za financiranje patnje, jer bez patnje nema stvaranja; bez stvaranja nema umjetnosti; bez umjetnosti nema čovjeka”… Ovogodišnji Festival se finasira dijelom iz vlastitih sredstava, te podrškom Općine Vareš, Federalnog ministarstva kulture i športa, Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i šport ZDK-a, i donacijom firme Eastern Mining – kazao je za Fenu zamjenik direktora JU Centar za kulturu i edukaciju Vareš Stjepan Šimić.

Govoreći o tome koliko je prihvaćen VAART od publike u Varešu i okolini Šimić je rekao da pozicioniranje kulturnih događaja koji se održavaju u Varešu u mapu festivalskih gradova u BiH, doprinos je za grad jer festival dovodi nove odnose, nova tržišta i više ljudi.

-Uz to ovo je jedna prekrasna razglednica iz Vareša. Ovim se promovira kultura, kulturni turizam, glazba i novi turistički i kulturni proizvod. Sharon Zukin je kulturu označila kao „skup ideja i praksi, lokacija i simbola koji zajedno tvore termin simbolička ekonomija. To je proces pomoću kojeg se bogatstvo generira kroz kulturne aktivnosti, uključujući umjetnost, glazbu, ples, izložbe’ i drugo. Nadamo se da je VAART dio tog simbolizma i bogatstva – zaključio je Šimić.

Vareš Art Festival traje do 29.jula.

Fena / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.