Silovanje procedura i zakona za ekspresno ustoličenje kadra NIP-a: Skandal na pomolu u Službi za zapošljavanje ZDK?

Vlada Zeničko-dobojskog kantona razriješila je na današnjem zasjedanju direktora Javne ustanove Služba za zapošljavanje ZDK-a Antu Pešića te za vršioca dužnosti direktora, do okončanja postupka javnog oglašavanja ili najduže na tri mjeseca, imenovala zaposlenicu te ustanove Birnasu Avdić. Bila je ovo jedna od vijesti u medijima posljednjeg dana mjeseca augusta, reklo bi se sasvim obična vijest o kadroviranjima nove, ili sada već raspadnute, većine u ZDK. Međutim, iza te vijesti koja je prošla poprilično neopaženo, krije se velika nadolazeća afera, novi sudski procesi, ali i šteta koju će opet platiti građani ZDK, a ne članovi Upravnog odbora JU Služba za zapošljavanje ZDK, od kojih niko nije pravnik, te je pomalo i logično da tako srljaju u kršenje zakona. Tri inženjera i dva ekonomiste, uprkos upozorenjima resornog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ( pismeno upozorenje Ministarstva prilažemo u tekstu ) istrajali su u, blago rečeno sumnjivoj, a Sud će reći da li je zakonita ili ne, smjeni direktora Pešića.


Prema provjerenom izvoru našeg portala već je pokrenut sudski postupak u cilju osporavanja odluke UO Ustanove kojeg je potvrdila Vlada ZDK, zatražena je privremena mjera, a i Tužilaštvu ZDK dostavljena je prijava uz konkretne dokaze o svim radnjama koje su prethodile smjeni direktora Pešića. A koliko su ostrašćeni od svojih stranačkih mentora, u konkretnom slučaju iz NiP-a, u svom pohodu govori i činjenica da je v.d direktorica nakon svega dala otkaz ugovora o radu Anti Pešiću što je još jedan od unaprijed izgubljenih sudskih sporova čiju će finansijsku štetu namiriti ne oni koji svjesno sve ovo rade, nego građani ZDK. Međutim, ovaj put će se jasno, imenom i prezimenom, javno i transparentno objaviti ko je i zašto odgovoran! Gotovo identičan slučaj iz 2015.godine, kada je na identičan način smijenjen bivši direktor JU Služba za zapošljavanje ZDK Ratko Orlandić, rezultirao je izgubljenim sudskim procesom i plaćanjem ogromnih troškova na štetu građana ZDK.


I ovaj put sve se radi gotovo identično uz puno više neznanja, valjda radi žurbe da visočko krilo NIP-a ustoliči nakon javnog konkursa koji će biti tek obična farsa i prilika istražnim organima da prate da će za direktora biti izabran uposlenik jednog visočkog javnog preduzeća inicijala M.F. Žurba je šejtanski posao!

Nastavit će se…

Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.