Sezona je šljiva, a samim tim i sezona pita, džemova i knedli. Poznato je da su šljive odlične za jačanje imuniteta i da pomažu u poboljšanju probave, a idealna su namirnica i za borbu protiv stresa.
Ukusne su, svježe, odlično se uklapaju u brojne deserte i lako se zamrzavaju i suše. Zato vam donosimo sedam recepata u kojima će svježe šljive zaista doći do izražaja, a džemove i chutneye koje s njima možete pripremiti osigurat će vam da uživate u šljivama i kad im sezona završi.
Čokoladna torta sa šljivama
Trebat će vam za tijesto:
300 grama oštrog brašna
20 grama kakaa u prahu
50 grama šećera
75 grama hladnog maslaca
1 kašikica kiselog vrhnja
100 grama otopljene crne čokolade
1 jaje
Za čokoladnu kremu:
150 grama maslaca
70 grama šećera
3 žumanjka
1 jušna kašikica ekstrakta vanilije
100 grama otopljene čokolade
desetak prepolovljenih zrelih šljiva
Ovo je jednostavni, tradicionalni recept za pripremu džema od domaćih šljiva bez dodavanja konzervansa i drugih nezdravih dodataka.
To je zdravi recept jer ide i vrlo malo šećera i ništa umjetnih dodataka. Ovako pripremljeni i pasterizirani džem bez problema se čuva godinu i više dana.
Starinski domaći džem od šljiva
Potrebno:
7 kilogram šljiva
1 kilogram šećera
cimet i ili klinčić ili 2 vrećice vanilin šećera
Priprema džema od šljiva
Šljive oprati, povaditi košpice i naveče staviti u šerpu, zatim dodati šećer, otprilike na kilogram šljiva 150 grama šećera. Dobro promiješati i ostaviti preko noći da šljive dobro puste svoj sok.
Nakon što su šljive odstajale desetak sati, staviti kuhati uz miješanje. Ako želite pred kraj kuhanja šljive možete samljeti štapnim mikserom i opet vratite na vatru.
Po ukusu u pred kraj kuhanja dodati cimet ili klinčiće i dvije vrećice vanilin šećera, ali imajte na umu da svi ti začini preuzmu fini okus šljiva.
Za ovu količinu šljiva i šećera džem treba kuhati otprilike 2,5 sata uz stalno miješanje, posebno pred kraj.
Dok je još na vatri i ključa džem sipajte u čiste, suhe, mlake tegle, do vrha. Zatvorite poklopcem i odmah izvrnite tegle naopačke i neka tako odstoje 15 minuta.
Pileća rolada sa šljivama
Trebat će vam:
500 grama pilećeg bijelog mesa
400 grama šljiva
sol i papar
svježi peršin
125 mililitara bijelog vina
Priprema:
Šljivama odstranite košpice i nasjeckajte ih na sitnije komadiće. Bijelo meso istucite kako biste dobili tanje komade. Meso posolite i popaprite. Šljivama dodajte peršin i njima napunite bijelo meso. Zarolajte ga uz pomoć folije kako biste dobili roladice. Roladice stavite u prethodno namašteni lim i zalijte bijelim vinom. Pecite na 200 stepeni oko 35 minuta. Poslužite s pečenim krumpirom.
Knedle
Za knedle je potrebno:
1 kilogram krompira, malo soli, 80 grama maslaca, 1 jaje, 250 brašna.
Za fil je potrebno:
20 zrelih šljiva, 50 grama šećera 1 kašičica mljevenog cimeta. Za posluživanje: 60 grama maslaca, 50 grama prezle, 2 vanilija šećera.
Postupak pripreme:
Krompir ogulite, skuhajte, potom ocijedite i napravite pire s dodatkom malo soli i maslaca. Ostavite da se ohladi. Kad se pire ohladi, dodajte jaje i brašno po potrebi dok tijesto ne prestane biti ljepljivo. Tijesto podijelite na 20 loptica. Šljive očistite i u svaku stavite kašičicu šećera pomiješanog sa cimetom.
Oko svake pripremljene šljive omotajte tijesto i napravite knedlu. Knedle stavite da se kuhaju u kipuću vodu. Kuhajte dok ne isplivaju na površinu i još dvije minute, sve ukupno oko 10 minuta. Na zagrijanom maslacu popecite prezle, dodajte vanilija šećer. Knedle ocijedite i uvaljajte u popečene prezle.
Knedle poslužite tople posute šećerom ili prelivene medom.
Chutney od šljiva
Trebat će vam:
1 kilogram šljiva, otkoštanih i nasjeckanih
3 luka, nasjeckana
100 grama sušenih brusnica, nasjeckanih
1 kašikica naribanog đumbira
1 kašikica usitnjenih sjemenki gorušice
1 kašikica mljevenog kumina
1 kašikica paprike
1 kašikica čilija
400 mililitara vinskog octa
500 grama muscovado šećera
Priprema:
Sve sastojke, osim šećera stavite u veliku posudu i na laganu vatru. Neka prokuhaju i kuhajte ih dok šljive potpuno ne omekšaju. Umiješajte šećer i kuhajte dok se u potpunosti ne rastopi. Neka krčka oko 30 minuta dok ne postane gust. Stavite ga u sterilizirane teglice i pričekajte minimalno dvije sedmice prije nego ga počnete jesti.
Hljeb sa šljivama
Potrebno je:
100 grama nasjeckanih šljiva, 1 kašičica brašna, 100 grama maslaca, 200 grama šećera, 1 kašika ekstrakta vanilije, 2 jaja, 200 g brašna, 1 prašak za pecivo, kašičica soli, 100 grama jogurta, 50 grama smeđeg šećer.
Postupak pripreme: Rernu zagrijte na 250 stepeni. Šljive pospite kašikom brašna i ostavite sa strane. U velikoj posudi izmiksajte maslac, bijeli šećer i ekstrakt vanilije dok smjesa ne postane pahuljasta. Dodajte jaje jedno po jedno. Dodajte 200 grama prosijanog brašna s praškom za pecivo, so i jogurt. Umiješajte šljive kašikom i smjesu izlijte u kalup za hljeb. Pospite smeđim šećerom.
Pecite oko 45 minuta na 200 stepeni.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.