Lokalne TemePozitivno VisokoŠetnja mira kroz Visoko upućuje najuniverzalniju poruku zajedništva

Šetnja mira kroz Visoko upućuje najuniverzalniju poruku zajedništva

U ova nimalo jednostavna vremena, ne samo u BiH nego i u cijelom svijetu, svaka poruka mira je dobro došla, posebno ako se ona konkretno pokaže jednom društvu. U zemlji u kojoj je rat završen prije 27 godina još uvijek smo svi željni poruka zajedništva i dokazivanja da je najbitnije biti čovjek, u punom smislu te riječi. Kada je u Visokom prošle godine, iako je još uvijek vladala pandemija, organizovana svojevrsna Šetnja mira glavnim visočkim ulicama, mnogi su komentarisali da se ne sjećaju kada su zajedno u šetnji bili jedan hodža, sveštenik i fratar. Ta lijepa slika obišla je našu zemlju i dobila samo pozitivne kritike.

Šetnja glavnom visočkom ulicom

Potaknuti tim iskustvom, a povodom Međunarodnog dana mira u Visokom je i ove godine realizovana Sedmica mira u organizaciji Udruženja žena “Mozaik” Veliko Čajno uz podršku osnovnih i srednjih škola te vjerskih zajednica koje djeluju na visočkom području. Glavni događaj je ponovo bila zajednička Šetnja mira i posjeta vjerskim objektima u Visokom, pa su tako učenici sa svojim nastavnicima i profesorima posjetili pravoslavni Hram sv. Prokopija, Bijelu i Tabhansku džamiju te Franjevački samostan sv. Bonaventre.

PRVENSTVENO TREBAMO BITI LJUDI

“Kroz mir i ljubav gradimo sve. Zato smo mladima poručili da to treba da čuvaju, da prvenstveno budu ljudi, da budu dobri i u odrastanju i u školovanju. Također da budu uzor svojih porodica i roditelja. To se pokazivalo i kroz istoriju ovih prostora. Prilikom gradnje vjerskih objekata uvijek je bilo međusobnog pomaganja. Visoko je poznato kao grad trgovine i u njemu su uvijek bili dobri trgovci, koji su imali i tu mogućnost da idu u Jerusalim na hadž te tako držali do svoje vjere. No sa druge stane, kroz tu vjeru su pomagali i drugim ljudima, komšijama, pa je ta solidarnost uvijek nekako išla i kroz gradnju vjerskih objekata ili određenih obnova džamija ili crkava. Tako je i naš pokojni patrijarh Pavle govorio – prije svega treba da budemo ljudi”, poručio je protojerej Miljan Rađenović.

Zajednička fotografija ispred Hrama sv. Prokopija

Nakon posjete Hramu, vjerski službenici i učenici brojnih visočkih škola, krenuli su prema dvjema najpoznatijim visočkim džamijama i Franjevačkom samostanu, a kao i prošle godine, upravo ta zajednička šetnja glavnim visočkim ulicama indirektno je poslala poruku koju teško mogu učiniti bilo koji političari naše zemlje.

“Želim da uputim univerzalni pozdrav vjernika – Mir i dobro, Selam, Shalom, jer svi oni imaju isto značenje. Ovim smo pokazali da smo kod Boga svi isti, svi smo jednaki, da imamo ista prava te da sve naše bogomolje imaju zajedničke elemente, a to je da ljudi u njima nađu mir i da se iskreno predaju Bogu. Našim sugrađanima smo pokazali da je zajedništvo i moguće i potrebno te da čovjek i nema drugog smisla nego da odživi svoj život i svojim djelima zaradi svoje mjesto”, istakao je glavni imam MIZ Visoko Midhat ef. Čakalović.

Ispred Tabhanske džamije, jednog od nacionalnih spomenika BiH

NAJBITNIJE JE DA IDEMO KA ISTOM CILJU

Kako je istakao fra Josip Ikić, ovim događajem je upućena slika da mi u BiH možemo zajedno hodati, družiti i smijati se u svojoj domovini te da se ljudima na ulici pokaže da je Bosna i Hercegovina naša zajednička domovina i da se trebamo međusobno uvažavati.

“Taj hod, kada idemo ka istom cilju, onda se nećemo svađati i nećemo naginjati svako na svoju stranu. Mi u našem konviktu imamo preko 100 djece i neki od njih su po prvi put bili u džamiji ili pravoslavnoj crkvi. To je dobro, jer djeca od malena treba da vide to zajedništvo i poštovanje jedni drugih. A upravo djeca to najbolje pokazuju, jer su čista, nemaju predrasuda kao stariji”, dodao je fra Josip Ikić.

Svi učesnici Šetnje mira u Visokom

Udruženje žena “Mozaik” sa svojim međunarodnim partnerima već deset godina obilježava Međunarodni dan mira, a ove godine je odlučeno da se zajedno sa vjerskim liderima, kao što je to bio slučaj i prošle godine, organizuju mirovne radionice u visočkim školama, gdje su učenici pisali mirovne poruke, kao i već spomenuta šetnja visočkim ulicama te kroz nju i posjeta vjerskim objektima sve tri zajednice.

“Ono što smo htjeli da ovom šetnjom je da pošaljemo poruku mira u svijet, da možemo postati primjer dobre prakse kako i na koji način religijski i vjerski lideri mogu zajednički djelovati na izgradnji mira koristeći resurse koje imaju i koje dozvoljavaju vjerske zajednice”, pojasnila je Ismeta Begić, predsjednica Udruženja žena “Mozaik” iz Velikog Čajna kod Visokog.

“Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a”.

Visoko.co.ba/Neven K.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE