SportOstali sportoviŠest reprezentacija na Svjetskom seniorskom prvenstvu Treće divizije u Sarajevu

Šest reprezentacija na Svjetskom seniorskom prvenstvu Treće divizije u Sarajevu

Hokejaški savez Bosne i Hercegovine u periodu od 27. februara do 5. marta u dvorani “Mirza Delibašić” u KSC Skenderija organzirat će Svjetsko seniorsko prvenstvo u hokeju na ledu Treće divizije – grupa B.

Pored reprezentacije BiH na prvenstvu još će učestvovati pet ekipa – Hong Kong, Kirgistan, Iran, Malezija i Singpaur.

Sve selekcije rangirane su na začelju rang liste Svjetske hokejaške federacije – IIHF. Najbolje je rangirana ekipa Hong Konga na 47. mjestu, Kirgistan je 49., BiH 50., Malezija 53. Singapur 55., dok je Iran posljednji 56., s obzirom da se nedavno pojavio na hokejaškoj sceni.

– Nadamo se da ćemo napuniti Skenderiju, jer se radi o sportu koji kod nas nije najpopularniji i ispod svih je radara kada je u pitanju pažnja države. Međutim mi kontinuirano radimo nekih 15-ak godina na popularizaciji hokeja na ledu u Sarajevu i BiH. Nažalost, infrastrukturno nismo dobro podržani, pa se hokej na ledu igra samo u Sarajevu. Prošle godine smo organizirali juniorsko SP U18 prvenstvo na kojem je BiH osvojila zlatnu medalju i tako izborila viši rang. Zahvaljujući uspješnoj organizaciji na tom takmičenju IIHF nam je povjerio predstojeće takmičenje – kazao je sportski direktor Hokejaškog saveza BiH Adnan Mrkva na pres-konferenciji.

Po njegovim riječima očekivanja u HSBiH su da se ekipe BiH pokuša plasirati u viši rang od ukupno četiri divizije, a cilj je da u narednih tri do pet godina uđemo u prve dvije top grupe.

– Ovo će biti jedan od prvih koraka prema tome cilju. Zato pozivamo navijače da nas podrže – kazao je Mrkva.

Direktor Organizacionog odbora prvenstva Mirzet Hodžić naglasio je da da se organizacione pripreme uspješno privode kraju.

– Ostaju još samo neki sitni detalji. Ono što nas raduje u HSBiH jeste što se hokej nakon punih 39 godina vraća u Skenderiju, gdje imamo odlične uslove. Pokazali smo cijelom svijetu i predstavnicima IIHF-a da možemo da ozbiljno organizujemo takmičenje. Trudićemo se da budemo najbolji mogući domaćini, da svakoj reprezentaciji poželimo dobrodošlicu – kazao je Hodžić.

Tokom SP-a u Sarajevu dolazak je najavio predsjdenik IIHF-a Kanađanin Luc Tardif, koji će biti gost Grada Sarajeva.

Reprezentacija BiH pod vodstvom selektora Uroša Brestovca iz Srbije, okupila je prije 10-ak dana i počela pripreme na ledu u Skenderiji.

Na širem spisku bilo je 27 igrača. Spisak je sužen na 18 imena uz dva golmana. Veliki dio bh. tima, 40 do 50 posto, su juniori do 20 godina. Među njima je sedam-osam hokejaša koji igraju van BiH i imaju iskustva u puno jačim ligama. U bh. timu mu će igrati nekoliko hokejaša iz Švedske, Slovenije, Austrije, Kanade i SAD-a.

Uz BiH najveći favoriti prvenstva su ekipe Kirgistana, s obzirom da je sastavljen od naturalizovanih ruskih igrača, te Hong Konga u kojem je hokej u velikoj ekspanziji.

Uvodni susret prvenstva hokejaši BiH će igrati 27. februara protiv Hong Konga, a dan kasnije protiv Kirgistana. Slijede susreti protiv Irana (2. marta), Singapura (3. marta), te na kraju protiv Malezije (5. marta).

Sve utakmice bh. hokejaši će igrat u terminu od 20.00 sati, a ulaz na sve utakmice je besplatan.

Spisak igrača koji će braniti boje na SP:

golmani: Dino Pašović, Karim Ahmetovski;

odbrana: Ermin Hasović, Nermin Alić, Anthony London, Emir Viđen, Muhamed Dinalić, Adnan Smajlović, Igor Ljevak;

napad: Haris Mrkva, Dino Čordalija, Tarik Ćatović, Tarik Krehić, Rijad Pleho, Amon Rakić, Amar Lemeš, Nikko Gaković, Alen Filipović, Adnan Mlivić, Tarik Mrkva, Mirza Omer, Denny Miskić i Miralem Jahjaefendić.

Federalna.ba / Fena.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE