Šerefudinova (Bijela) džamija

bijela_dzamija_01Šerefudinova Bijela Džamija je džamija u Visokom. Ima veliku arhitektonsku važnost za grad i okolinu. Arhitekt džamije je Zlatko Ugljen. Prvi put je izgrađena 1477. godine, a sadašnji izgled je nakon potpune rekonstrukcije dobila 1980. godine. Svečano otvorenje džamije se desilo 7. septembra 1980.godine. Najbitnija nagrada je došla 1983. godine, kada je djelo Zlatka Ugljena dobilo prestižnu Aga Khanovu nagradu za arhitekturu. Stručnjaci su nagradili Šerefudinovu džamiju zbog njene upadljivosti, stvaralaštva i sjajnosti, kao i zbog njene originalnosti i novih pristupa u gradnji. U 2007. godini dobila je još jedno bitno priznanje od mađarskih arhitekta, koji su ocijenili da je Bijela Džamija u Visokom među tri najbolje dizajnirana sakralna prostora u Evropi.

IMG_1602
Historija
Prema historičaru Hamdiji Kreševljakoviću koji tvrdi da je prije Ajasbegove vakufname iz 1477. godine Visoko već moralo imati jednu džamiju, jer je dobro poznato da nigdje u islamskom svijetu nisu podizani hamami i mektebi prije džamije, odnosno bez džamije, to znači da se sa sigurnošću može prihvatiti pretpostavka da je prva džamija u Visokom podignuta prije 500 godina. Nije isključeno da obnova Šerefudinove džamije dolazi nakon ravno 500 godina njena postojanja. Jer, prema nekim mišljenima Šerefudinova je i najstarija džamija u Visokom.

IMG_1594

Poznata je činjenica da su najstarije džamije u Visokom Perutačka i Šerefudinova (˝Čaršijska˝). Podijeljena su mišljenja o tome koja je od njih starija, ali to istovremeno navodi na zaključak da su otprilike približne starosti. Pošto na žalost nigdje nema pisanih dokaza o tome ko je i kada podizao visočke džamije, to se ni za jednu sigurno ne zna datum gradnje niti njen hajir-sahibija.

IMG_1590

Plan, struktura i materijali

Džamija se sastoji iz pet funkcionalnih dijelova:

-Pristupni prostor i dvorište
-Glavni unutrašnji prostor
-Produženje glavnog prostora
-Mezarje
-Minaret

IMG_1574

Središnji dio džamije je napravljen za molitvu i ostale vjerske aktivnosti kao što su razgovori i hutbe. Molitva se vrši u produženom dijelu. Produženi dio se sastoji od malog auditoriuma i ureda. Tradicionalno, kod Bosanskih džamija, groblje služi kao tampon između džamije i ostalih zgrada u blizini, ali kod ove džamije groblje je izolirano. Zlatko Ugljen je iskoristio tradicionalni raspored Bosanskih džamija koje se sastoje od dvorišta koje vodi do kvadratnog prostora za molitvu, iznad kojeg se uzdiže kupola. Razlika je u neobičnom rasporedu ovog koncepta, gdje veliki stakleni paneli čine džamiju još bolje uklopljenom sa ostatkom. Pet krovnih prozora simbolizuju pet glavnih Islamskih principa, i u isto vrijeme bacaju svjetlost na najbitnije prostore u unutrašnjosti. Jugoistočna fasada kupole je usmjerena prema Kabi. Fontane, govornice i drugi ukrasni elementi su jednostavni, kao i kaligrafija u unutrašnjosti koja je napravljena tako da je lako čitljiva. Unutrašnjost i vanjština su obojeni u bijelo, dok je bež boja korištena za pod, a zelena za nekolicinu metalnih elemenata, kao što su cijevi i ramovi.

Glavni materijali za zgradu su bili gipsani beton za zidove i kupolu, bijeli malter za unutrašnje zidove, mješavina borovine i maltera za površinu mnogih unutrašnjih elemenata, travertin za vanjske putiće i dvorišni pločnik, te čelične cijevi za minaret, dok su podovi unutar džamije prekriveni zelenim ćilimom.

U nastavku možete pogledati video prilog o Zlatku Ugljenu i njegovim djelima u Visokom, među kojima je i Bijela džamija.


Aga Khanova nagrada za arhitekturu

Nagrada koja je došla od Aga Khanove mreže (Aga Khan Development Network) je uvrstila ovu džamiju u jednu od najvrjednijih savremenih džamija izgrađenih u Bosni i Hercegovini. Zlatko Ugljen je pohvaljen zbog činjenice da je majstorski saobrazio savremene uticaje, kao što je Le Corsbuierova Ronchamp katedrala, i tradicionalne Osmanlijske elemente.

IMG_1608

Detaljan projekat Bijele džamije možete pogledati OVDJE.

Aga Khan
Aga Khanova nagrada za arhitekturu koju je dobila Građevinska firma Zvijezda Visoko

 

 

www.visočko-oko.co.ba