Senad Bilalović: KTK je jedna od najuspješnih poratnih privatizacija u Visokom

Uskoro planiramo uvezati staž za dodatnih oko 150 naših radnika, koji se sada nalaze na birou za zapošljavanje

2213

Oko 80 radnika državne kompanije KTK Visoko, pogon obućara, trebali bi početi raditi u narednih nekoliko dana, nakon čega će Uprava dodatno aktuelizirati pregovore sa potencijalnim kupcem, koji bi privatizirali i ovaj pogon nekada najveće kožarsko-tekstilne kompanije u bivšoj Jugoslaviji.

Potvrdio je ovo, u svojim izjavama, generalni direktor KTK, Senad Bilalović. On je rekao kako će radnici iz KTK proizvoditi obuću za najrenomiranije evropske kompanije, te da bi tako trebalo ostati dok se ne pojavi kupac koji bi privatizirao ovaj pogon.

– KTK ima prepoznatljiv brend, ali mislim da je u ovom trenutku za kompaniju najbolje rješenje prizvatizacija njenih preostalih pogona. Pokazalo se to i na primjerima Preventove privatizacije nekoliko tehnoloških cjelina KTK. Naši radnici, kod novog poslodavca, imaju sigurne i redovne plaće – rekao je Bilalović, dodajući da se državna kompanija, kakva je KTK, teško može nositi na tržištu, ako se uzme u obzir da samo u Visokom radi pet kompanija za preradu kože, sa daleko modernijim pogonima nego što to ima KTK.

Do izbijanja posljednje oružane agresije na BiH, 1992. Godine, KTK je upošljavala više od 3.500 radnika. Rat je kompaniji uzrokovao direktne gubitke, koji su prešli 50 miliona KM, nakon čega je kompanija imala male izglede da se oporavi.

 

Bilalović: Pokušavamo zaštiti svakog našeg radnika, iako se neki nisu pošteno ponijeli prema kompaniji
Bilalović: Pokušavamo zaštiti svakog našeg radnika, iako se neki nisu pošteno ponijeli prema kompaniji

Direktor Bilalović objašnjava da je, uz sve ratne probleme koje su zadesili KTK, ali i poratno loše rukovođenje kompanijom, KTK možda jedna od najuspješnijih privatizacija u Visokom, koja je ispoštovala prava prema skoro svim starim radnicima kompanije.

– Sve radnike koji su stekli uslove uredno smo otpremili u penziju. Dio radnika prešao je u kompaniju Prevent, nakon što je ova kompanija privatizirala neke tehnološke cjeline KTK. Uskoro planiramo uvezati staž za dodatnih oko 150 naših radnika, koji se sada nalaze na birou za zapošljavanje – rekao je Bilalović.

On je dodao da će uložiti maksimalne napore kako bi kompanija ispoštovala prava i za preostalih 150 radnika, odnosno. nešto manje od toga, koji su još uvijek uposleni u KTK. Bilalović je također rekao da će nastaviti sa potraživanjem višemilionske imovine KTK. koja se nalazi po cijeloj BiH, ali i regionu.

Komentari

komentara