Šemsudin Mehmedović: Želim otkloniti anomalije u SDA / Ajanović će lobirati za Izetbegovića

646

SDA treba hrabrog lidera koji će preuzeti odgovornost za upravljanje i vođenje SDA u ovako burnim i teškim vremenima u kojim živimo, a što nas još čeka. Mislim da nas popustljivost može koštati opstanka kao političke strake, a i naroda koji predstavljamo, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba Šemsudin Mehmedović, jedan od kandidata za predsjednika SDA na predstojećem stranačkom Kongresu.

Kandidat ste za predsjednika SDA. Koliku podršku delegata očekujete na predstojećem stranačkom Kongresu?

Na Kongresu očekujem podršku svih iskrenih članova SDA, koji vole ovu stranku i kojima je stalo da SDA opstane i ponudi bolju politiku koja će očuvati kako SDA tako i BiH.

Tri su kandidata za stranačkog predsjednika. Je li ova činjenica dokaz dobre demokratske prakse ili pak nejedinstva unutar SDA?

Već sam negdje rekao da je moja kandidatura očuvanje demokratskog obraza SDA. Da se nisam pojavio ja, siguran sam da bi jedini kandidat bio Bakir Izetbegović, tako da je sada demokratska forma zadovoljena, a treći kandidat se pojavio u slučaju da se meni ospori kandidatura… Unutar SDA nema nejedinstva, koliko je meni poznato, naprotiv, Kongres će biti pobjeda SDA.

Kakav je Vaš stav o druga dva protivkandidata? Šta su Vaše prednosti u odnosu na njih?

Bakir Izetbegović je samopromovisani favorit, no analizirajući njegove poteze zadnje dvije godine od kada je i formalno preuzeo upravljanje SDA, evidentna je neprincipijelnost, mlakost, dalje rušenje dostojanstva Bošnjaka i bosanskog čovjeka uopće. Kadrovska politika je posebno interesantna jer ne odražava ama baš nikakve principe u upravljanju ljudskim potencijalima. To su neke od mojih prednosti jer želim bolju SDA, jer želim sve te anomalije da otklonim… Irfan Ajanović je, kao što sam rekao, samo rezervni kandidat i vjerujem da će na Kongresu lobirati za Bakira Izetbegovića.

Kako ocjenjujete trenutno stanje u SDA, a šta se nakon Kongresa mora unaprijediti u cilju jačanja stranke?

SDA je trenutno neprepoznatljiva po svojoj politici na bh. političkoj sceni, već naprotiv prepoznatljiva je po popustljivosti, neprincipijelnosti, blagosti…SDA treba hrabrog lidera koji će preuzeti odgovornost za upravljanje i vođenje SDA u ovako burnim i teškim vremenima u kojim živimo, a što nas još čeka. Mislim da nas popustljivost može koštati opstanka kao političke strake, a i naroda koji predstavljamo.

Neophodno je prioritetno reformisati SDA u smislu podizanja stepena odgovornosti. Izmjena Statuta SDA je prioritetan zadatak na demokratizaciji SDA i unapređenju njenog rada.

Ukoliko dobijete povjerenje stranačkih kolega i budete izabrani za predsjednika, hoće li doći do značajne promjene u politici SDA? Šta će Vam biti prioriteti u rukovođenju strankom?

Da, siguran sam da je ogromna većina u SDA nezadovoljna i vođenjem i politikom SDA, stoga je promptno potrebno uraditi uz izmjenu Statuta SDA i promjenu politika SDA.

SDA je osnovana kao narodna stranka političkog centra, ali je prilično van zadanog pravca, te je neophodno redefinisati i politike prema mladim, ekonomiji, zapošljavanju, međunarodnoj zajednici, očuvanju dostojanstva kako Bošnjaka, tako i bh. građana uopće, te graditi ambijent povjerenja i razvoja dobrih odnosa kako u BiH tako i u region, ali ne na štetu BiH, i naročito Bošnjaka koji se pokušavaju na sve moguće načine eliminisati iz javnog života, te im se onemogućava da budu značajan politički faktor u zemlji u kojoj čine više od 50 posto stanovništva. Ovo je prilika da se SDA sačuva od onih kojima je vlastiti interes ispred općeg, ovo je istorijska prilika za promjene u SDA, ali time i u Bosni i Hercegovini. Ne bismo smjeli propustiti tu priliku jer će nam istorija suditi ukoliko propustimo i ne uradimo dobru stvar za naše buduće generacije.

Mislite li da je u ovom trenutku dobro ili loše odvojiti funkciju člana Predsjedništva BiH i funkciju predsjednika stranke?

Ako je uzor nekima Tayyip Erdogan, onda bi trebalo odvojiti funkciju predsjednika stranke i člana Predsjedništva BiH, jer Predsjedništvo je najviši organ vlasti u BiH i treba da radi u interesu svih građana u BiH, a da politiku stranke definiše i provodi neko drugi. Znači za depolitizaciju Predsjedništva BiH sam svakako.

Komentari

komentara