Šemsudin Mehmedović predvodi delegaciju parlamentaraca BiH na Međunarodnom seminaru u Maroku

Na seminaru će se razgovarati o bogatstvu kulture i ljudskom tragu u svjetskoj baštini, kao i o međunarodnim konvencijama o zaštiti svjetske kulturne baštine.

732
Mehmedović, predvodnik skupine bh. parlamentaraca

Članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM), koju čine predsjedavajući Šemsudin Mehmedović, njegov prvi zamjenik, Ognjen Tadić, te druga zamjenica predsjedavajućeg, Mensura Beganović, u okviru 3. sastanka Stalnog komiteta za ljudska prava i dijalog PAM-a, učestvovat će u radu Međunarodnog seminara pod nazivom: „Zaštita svjetske kulturne baštine kojoj prijeti uništenje“, koji će 14. i 15. maja ove godine biti održan u Rabatu, Kraljevina Maroko.

Kako su organizatori najavili, na početku ovog Seminara prisutnim učesnicima pozdravnu poruku će poslati Njegovo veličanstvo Mohammed VI, kralj Maroka.

Učesnike će pozdraviti predsjednik PAM-a dr. Mohamed Cheikh Biadillah, a pored njega planirano je da se prisutnim učesnicima obrate i pomoćnik generalnog direktora Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), Alfred Pérez Armiñán, kao i generalni direktor Organizacije za Islamsku prosvjetu, nauku i kulturu (ISESCO), Abdulaziz Othman Altwaijrij.

Tokom prvog radnog dana predviđeno je održavanje dva panela, na kojima će biti razgovarano o bogatstvu kulture i ljudskom tragu u svjetskoj baštini, kao i o međunarodnim konvencijama o zaštiti svjetske kulturne baštine.

Posljednjeg dana zasjedanja planirano je održavanje trećeg panela, na kojem će se razgovarati o ulozi nacionalnih parlamenata i međuparlamentarnih organizacija u zaštiti i obnovi svjetske kulturne baštine.

Seminar, koji se održava pod generalnim pokroviteljstvom Njegovog veličanstva, kralja Mohammeda VI, Parlamenta Kraljevine Maroko i Parlamentarne skupštine Mediterana, će biti okončan formiranjem radne grupe za zaštitu svjetske kulturne baštine, imenovanjem izvjestilaca za ovu oblast, te usvajanjem završnog dokumenta skupa, saopćeno je iz PSBIH.

Komentari

komentara