Semir Osmanagić nakon posjete najboljeg svjetskog tenisera: Đoković je u Visokom našao raj

Novak je svjetsko ime, najveći sportista kojeg je Balkan ikada imao, a tako je jednostavan i pristupačan čovjek, kaže Osmanagić

Najbolji svjetski teniser Novak Đoković jučer je napustio BiH i time okončao trodnevnu posjetu. Prvi reket svijeta u BiH došao je isključivo na poziv profesora Semira Osmanagića, osnivača Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. 

– Upravo sam s Noletom – kazao nam je Osmanagić kada samo ga pozvali u popodnevnim satima.

Jednostavan čovjek

Nije krio ogromno zadovoljstvo uspješno realiziranom posjetom velikog sportiste.

– Izgradili smo prijateljski odnos. Novak je svjetsko ime, najveći sportista kojeg je Balkan ikada imao, a tako je jednostavan i pristupačan čovjek. Rekao mi je da ovo što je vidio u Visokom spada u top tri mjesta koja je obišao u svijetu. A Novak je mnogo toga obišao i vidio – rekao je Osmanagić za “Dnevni avaz“.

Novak Đoković je, kaže, došao u BiH, na bosanske piramide, na njegov poziv.

– Došao je u trodnevnu posjetu, pokazujući izuzetno poštovanje prema ovom našem projektu. Rekao je da je ovdje pronašao raj na zemlji. Godinama nas prati, prati moje intervjue, predavanja i u kontaktu smo već duže vrijeme. On mene oslovljava s “doktore”, time pokazujući veliki respekt – kazao je Osmanagić.

Ispred kolega

Da ovo nije samo arheološki projekt, razumije i prvi reket svijeta. 

– Ovo je puno više od arheologije, od nauke, to je i energetski aspekt, i duhovni, ljekoviti. Mi smo 50 godina ispred kolega arheologa Njemačke, Egipta, SAD, Perua i oni nas danas ne razumiju. Mi smo jedini koji pristupamo arheološkim lokacijama multidisciplinarno. A kada vas ne razumiju, onda vas osporavaju, neki se smiju, neki napadaju, neki kažu da je to ubleha, a da nikada nisu došli ovdje – dodaje Osmanagić.

Kakav je Đoković

– Đoković je divan čovjek. Nije nadobudan. Ne vidim ego kod njega. Pristupačan je. Njega sve interesira, naučne i arheološke informacije. Taj čovjek se hrani, pije i živi zdravo, i to se u potpunosti poklapa s našom filozofijom. I tu smo potpuno na istoj talasnoj frekvenciji i zbog toga sam vrlo ponosan – rekao je Semir Osmanagić.  

avaz