Selo Grab bez puta, vode i rasvjete već 20 godina

U cilju što boljeg upoznavanja naše općine i sagledavanja stvarnog stanja na njenom području, naša redakcija je odlučila da posjeti neka od najudaljenijih naselja naše općine, kao što smo to i do sada uvijek činili. Naime, naša ekipa je jučer posjetila jedno naselje na samom obodu naše općine, na granici sa općinom Kakanj, koje je izgleda toliko udaljeno da je potpuno zaboravljeno i odsječeno od cijele općine.

Selo Dobrinje jedino je manje mjesto koje je prije rata imalo veliku važnost u željezničkom saobraćaju Bosne i Hercegovine, zbog velike pomoći pri rasterećivanju kolosijeka na kojem je veliki dio tereta i ljudstva putovao od Sarajeva prema Kaknju i Zenici. Usljed te razvijenosti i povoljne prirodne osnove za razvijanje poljoprivrede, mnogo stanovnika je naselilo ovaj prostor, koji je velikim dijelom pokriven zadovoljavajućom putnom infrastrukturom, no jedan veći zaseok nikada, do današnjeg dana nije uspio dobiti ni jedan jedini infrastrukturni projekt.

Kako su nam kazali mještani zaseoka Grab, ovaj dio Dobrinja je potpuno odsječen od ostatka naselja, ne samo zbog nešto udaljenijeg položaja nego i zbog teškog pristupa svim kućama ovog dijela, te se sve ovo vrijeme pitaju kako u 21. stoljeću negdje u modernom svijetu može postojati dio za stanovanje u kome nema uređena cesta, u kome nema ulične rasvjete, u kome nema vode. Dugi niz godina pokušavanja da se dobije neka pomoć od općine, od bivših vlasti, ostao je neuspješan do danas, pa su tako mještani sami, svojim sredstvima uređivali svoj prilaz kućama kako bi imali kakav-takav put za povezanost sa ostatkom Dobrinja.

Kako smo mogli primijetiti terenskim pregledom u većini slučajeva radi se o domaćinstvima sa starim stanovništvom i djecom školskog uzrasta, kojima je prijeko potrebno da se ovom dionicom kreću od kuće do škole ili do doktora, što dodatno otežava svim mještanima koji se međusobno pomažu. Također, nedostatak rasvjete i kanalizacione mreže za ovaj prostor dodatno pogoršava stvari ovim radišnim ljudima, koji pokušavaju da svojoj djeci stvore normalne uvjete za život.

Neki mještani su nam kazali kako je najteže u zimskom periodu, zbog specifičnosti naselja koje se nalazi na jednoj uzvisini, pa prema tome kada snijeg ili led učine put neprohodnim ostanu potpuno odsječeni od cijelog svijeta, bivajući primorani da pješače od svoje kuće do najbližeg prevoznog sredstva, što predstavlja veliku poteškoću za mnoge starije stanovnike. Da stvar bude gora, djeca koja se u noćnim satima vraćaju iz škole svojim kućama usljed nedostatka rasvjete, nerijetko budu izložena raznim traumama, o čemu opet na kraju brinu roditelji.

Gospođa Amra Babić, načelnica općine Visoko, upriličila je jednu kratku posjetu prije gotovo godinu dana, sagledavši situaciju na terenu, označavajući da će ovim mještanima pomoći, što ni do dan danas nije učinjeno, čime se nastavlja dvadesetogodišnji niz neuspjelih pokušaja da mještani Graba napokon dobiju normalno naselje sa cijelom infrastrukturom.

I tako se agonija povećava, ovo mirno naselje će i dalje morati da bije bitku sa svojim problemima, dok naša općinska vlast zanemaruje ove probleme svojih građana, ključne za život jednog živog bića.

Više fotografija pogledajte na našem Facebook portalu: https://facebook.com/visokocoba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.