Sejad Herceg: Dani organske proizvodnje u Visokom

U ulici Alije Izetbegovića danas je upriličen sajam „Dani organske proizvodnje“ kojeg organizuje Savez udruženja organskih proizvođača ORGANSKO FBIH pod pokroviteljstvom Grada Visoko.

Radi se o tradicionalnom izložbeno-prodajnom sajmu koji se 13 godina zaredom održava u našem gradu, a na kojem posjetitelji i kupci mogu pronaći proizvode iz svih dijelova BiH.

Današnjem otvorenju prisustvovala je gradonačelnica mr.sci. Amra Babić, predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača ORGANSKO FBIH Sejad Herceg, proizvođači, građani i predstavnici lokalnih medija.

Cilj i poruka ove i sličnih manifestacija je prvenstveno da se podigne svijest kod proizvođača, ali i kod kupaca. Organska proizvodnja je ekološki prihvatljiv tip proizvodnje i EU ima jedinstven stav, ako želite ući u EU morate imati 3% pod organskom proizvodnjom od ukupne poljoprivrede. BiH je trenutno na samo 0.3%. Grad Visoko kao jedinica lokalne zajednice može i administrativno, stručno i finansijski odgovoriti ovom zadatku. Već dvije godine zaredom izdvajamo sredstva za proces certifikacije naših poljoprivrednika, zahvaljujući evidencijama i praćenju poljoprivrednika u Visokom tačno znamo koliko ima certificiranih proizvođača, i u potpunosti podržavamo rješenje o formiranju zasebnog registra samo organskih proizvođača na teritoriji FBIH, izjavila je gradonačelnica Babić.

Na sajmu će biti izloženi proizvodi 21 bh. proizvođača od kojih je 11 iz Visokog.

PRESS GRADA VISOKO

Predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača ORGANSKO FBIH Sejad Herceg