NaslovnicaBiHSeizmolog Iva...

Seizmolog Ivan Brlek: Zemljotres je uvijek iznenađenje, građani BiH trenutno ne trebaju brinuti

Seizmolog Ivan Brlek smatra da je veoma mala vjerovatnoća da zemljotres na području oko Petrinje u Hrvatskoj može utjecati na seizmološke aktivnosti u Bosni i Hercegovini, te da građani nemaju razloga za zabrinutost.

Prema njegovim riječima, prema dosadašnjim mjerenjima veoma su se mali zemljotresi dešavali na tom području.

– Svaki veliki zemljotres je iznenađenje i za seizmologe i za obične ljude. Niko ne može predvidjeti gdje će se i kada desiti veliki potres – istakao je.

Brlek je pojasnio da poslije velikog zemljotresa obično idu manji i da taj proces traje mjesec ili dva, a nekad i duže.

– Osim uznemirenja građana, oni ne izazivaju materijalnu štetu. Svaka epicentralna zona, konkretno ta oko Zagreba, Petrinje i Siska, nema utjecaja na seizmičku aktivnost u BiH. Vrlo je mala vjerovatnoća da to može utjecati na seizmološke pokrete na teritoriji BiH, odnosno mala je vjerovatnoća da će se kod nas pojaviti neki veliki zemljotres – zaključio je seizmolog.

Visoko.co.ba / Faktor

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.