Seid Zimić: Pismo prijatelju na određeno vrijeme (4)

PISMO PRIJATELJU NA ODREĐENO VRIJEME (4)

Opucala me neka nostalgija gore nego oznojenog insana propuh, doduše ovih je dana velika vlaga. Kiša je danima ljevala tuzlansko-podrinjskom regijom, uobičajeno je napravila uobičajene probleme. Vi ste učili na akademiji da je okolodrinski predio iz grupe područja sa malo padavina, ali vidiš, desi se izuzetak. To je dokazivao i Hodža Vrelac davne 1963., a kasnije i Hodža Buro (onaj iz Srebrenice). Interesantna i uvijek rado prepričavana priča vezana za sušu, kad kiša nije padala od Đurđevdana do nekog septembra te 1963. godine i kišnu dovu na Panjku. Pošto ti nisi njihov savremenik, pisat ću ti drugi put detaljno, doduše onako kako su i meni pričali.

Priznajem, ovaj virus me unakazio, malo manje nego vašu berzu. Ni moje piramide ne mogu da dišu dahom radoznalaca koji su se znali skuckati, od Tajlanda do Jute, u dolinu piramida sa svim svojim posebnostima i marifetlucima. Bogatstvo koje se ne može kupiti. Odzvanja tunelima lepeza od jezika, svako svoje nosi sa sobom, a tek frizure – ne do Bog nikom. Tačno će me moja ludost natjerati da napravim izložbu, pa neka Semir objašnjava kako zna i umije. Čeznem za danom kada će piramide biti preplavljene čudnim frizurama i poliglotama koji samo sebe razumiju!

Ta tvoja „obećana zemlja“ je podobro zaglavila u političkim i nekim još crnjim oscilacijama. Premudar si ti da ne znaš čitati između redova, a u mom sokaku vašu situaciju su ilustrovali onom Malovčićevom pjesmom „Okreće se kolo sreće …“. Mogao bih još koju ludost zveknuti, ali sam obazriv, uskoro će izbori u našem trouglu, a „stranka me prati, ima ozbiljne planove sa mnom…“. Javit ću ti rezultate, kakvi god budu, opet će se zvati rezultati. Izvini, znam da mrziš politiku i fudbal – baš si neograničeno ograničen!

Umjetnost se svela na pozorišne satirične komade, i glavni i sporedni likovi su iza maski – raznobojnih i nekvalitetnih. Statisti učtivo odolijevaju topljenju bruto-nacionalnog dohotka i aplaudiraju matematici, jer znaju da matematika ne laže. Razmisli i napiši mi da li postoji ikakva veza između statista i statistike!

Seid Zimić