SvijetŠefovi diplomatija NATO-a: Nikada nećemo priznati ruske ilegalne aneksije

Šefovi diplomatija NATO-a: Nikada nećemo priznati ruske ilegalne aneksije

Ministri vanjskih poslova članica NATO-a saopštili su danas iz Bukurešta da ostaju nepokolebljivi u posvećenosti nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i da nikada neće priznati ruske ilegalne aneksije koje otvoreno krše Povelju UN.

U zajedničkoj izjavi sa dvodnevnog sastanka u Bukureštu, šefovi diplomatija članica NATO-a upozoravaju da “agresija Rusije, uključujući njene uporne napade na ukrajinsku civilnu i energetsku infrastrukturu, lišava osnovnih usluga milione Ukrajinaca”.

“To utiče na isporuke hrane u svijetu i ugrožava najranjivije zemlje i narode sveta. Neprihvatljive akcije Rusije, uključujući hibridne aktivnosti, energetske ucjene i bezobzirnu nuklearnu retoriku, potkopavaju međunarodni poredak zasnovan na pravilima”, navodi se.

Ministri osuđuju “okrutnost Rusije prema civilnom stanovništvu Ukrajine i kršenja i zloupotrebe ljudskih prava, kao što su prisilne deportacije, mučenje i barbarski tretman žena, djece i osoba u teškim situacijama”.

“Svi oni koji su odgovorni za ratne zločine, uključujući seksualno nasilje povezano sa sukobom, moraju da odgovaraju. Takođe osuđujemo sve, uključujući Bjelorusiju, koji aktivno pomažu agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine”, stoji u izjavi.

Šefovi diplomatija navode da će nastaviti i dodatno pojačavati političku i praktičnu podršku Ukrajini “dok ona nastavlja da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet i zajedničke vrijednosti od ruske agresije”. Dodaju da će nastaviti sa podrškom “koliko god bude potrebno”.

U izjavi se navodi i da Finska i Švedska učestvuju na sastanku kao države pozvane da se pridruže alijansi i dodaje da će ih pristupanje učiniti sigurnijim, NATO jačim, a euroatlantski prostor sigurnijim.

“Imajući u vidu da su regioni Zapadnog Balkana i Crnog mora od strateškog značaja za alijansu, pozdravljamo naš sastanak sa ministrima vanjskih poslova NATO partnera, Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije, dok NATO jača podršku izgradnji njihovog integriteta i otpornosti i očuvanju njihove političke nezavisnosti”, navode ministri članica NATO-a.

Ministri navode i da je NATO odbrambeni savez i da će “nastaviti da štiti stanovništvo svojih članica i da brani svaki pedalj teritorije saveznika u svakom trenutku”.

“Ostajemo posvećeni pripremanju, odvraćanju i odbrani od neprijateljskih napada na važnu infrastrukturu saveznika. Saveznici će na svaki napad odgovoriti jedinstveno i odlučno”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE