Sefer Halilović predvodi BPS za Parlament Bosne i Hercegovine

Impresivna biografija: Sefer Halilović predvodi BPS za Parlament Bosne i Hercegovine

Šef Izbornog štaba BPS-a, Muharem Fišo, izjavio je za BNN da će predsjednik ove stranke, Sefer Halilović, biti nosilac liste BPS-a za Parlament Bosne i Hercegovine. “Državne liste su nam najjače u cijeloj Bosni i Hercegovini. Nose ih dva univerzitetska profesora iz Mostara i Zenice, jedan proslavljeni komandant iz tuzlanske regije, ljekari iz Bihaća i Travnika. Država je najvažnija i tu moraju biti najjači ljudi a predsjednik Halilović je čovjek kojeg Bosna i Hercegovina sada treba više nego ikada” – kazao je Fišo za BNN.

Osnivač i komandant Armije RBiH i član Predjsjedništva Republike BiH

Sefer Halilović bio je osnivač i prvi komandant Armije Republike BiH. Istovremeno obavljao je funkciju člana Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine u kojem je donosio sudbonosne odluke za našu državu – od Platforme Predsjedništva RBiH, preko gotovo svih zakona o odbrani države, pa sve do zakona o ustroju Armije RBiH i odluka vezanih za ciljeve naše oslobodilačke borbe.

Za vrijeme njegovog komandovanja Armijom, ova vojska imala je apsolutni multietnički sastav i u svijetu bila prepoznata kao vojska cijele Republike Bosne i Hercegovine koja je, istovremeno u Halilovićevo vrijeme, držala najveću slobodnu teritoriju iako je ratovala sa dva agresora.

BPS je 1996.g. bila jedina politička stranka koja je odbila izaći na izbore jer protjeranim građanima BiH nije omogućen povratak kućama

Halilović 1996.godine ulazi u politiku osnivajući BPS. Tada je to bila jedina politička stranka koja je iste godina odbila izaći na izbore jer se protjerane izbjeglice nisu vratili svi na svoje mjesto prijeratnog življenja. Halilović je kazao 1996.godine da će izlazak na izbore lagalizovati etničko čišćenje ali ga, nažalost, u tome nisu slijedile SDA i Stranka za BiH koji su potrčali da uzmu vlast i ostave narod istjeran iz njihovih kuća.

Na izborima 2000.godine Halilović osvaja mandat u Parlamentu Federacije BiH. Isti uskoro prepušta drugom kandidatu BPS-a. Halilović biva imenovan na mjesto ministra za rad i socijalnu politiku, izbjegla i raseljena lica Vlade Federacije BiH. Za šest mjeseci njegovog mandata, najviše povratničkih kuća je sagrađeno i najviše izbjeglica je vraćeno u mjesta njihovog prijeratnog življenja. Halilović je svojim angažmanom uspio vratiti više izbjeglica nego sve prethodne vlade zajedno.

“U ime Boga, Milostivog, Samilosnog izjavljujem da nisam kriv…” – jedini general Armije RBiH koji se iz Den Haaga vratio sa oslobađajućom presudom

Pakovanjem od strane SDA i prljavih službi bezbjednosti (koji su ga pokušali ubiti u atentatu počinjenom 7.7.1993.godine u opkoljenom Sarajevu), Halilovića u septemrbu 2001.godine Tribunal u Den Haagu optužuje, po komandnoj odgovornosti, za ratne zločine u selima Grabovica i Uzdol. Halilović se, izgovarajući Bismillu na bosanskom jeziku, izjasnio da nije kriv što će se, pet godina kasnije, pokazati presudom Prvostepenog i Apelacionog sudskog vijeća Međunarodnog Tribunala u Den Haagu koje je Halilovića oslobodilo bilo kakve odgovornosti vezane za ove ratne zločine.

Halilovića su na aerodromu Sarajevo, po povratku iz Den Haaga, dočekale na hiljade građana Bosne i Hercegovne koje je obradovao oslobađajućom presudom. Halilović je jedini bosanskohercegovački general koji se iz Den Haaga vratio sa oslobađajućom presudom i zbog toga je, i danas, meta napada onih koji su rušili našu državu ali i njihovih saradnika, bošnjačkih izdajnika.

U Parlamentu Bosne i Hercegovine

Kandidaturom na izborima 2006.godine Halilović je postao zastupnik u Paroalmentu Bosne i Hercegovine. Halilović je jedan od trojice zastupnika koji niti jednu marku nisu uzeli od države za putovanja, “službene troškove” ili “reprezentaciju” dok je, istovremeno, pokrenuo krucijalnu stvar za našu državu: formiranje komisije za istragu o nestanku svih ratni-poratnih donacija datih našoj državi. Halilović je ovaj posao radio predano i predao je izvještaj Tužilaštvu BiH o nestanku oko 8 milijardi KM nestalog novca, ali Tužilaštvo BiH je umjesto kriminalaca, počelo ponovo progoniti Halilovića pokušavajući mu montirati lažne istrage. Bila je to osveta SDA-ove političko-pravosudne mafije.

Također na Halilovićevu inicijatiu riješen je status svih vojnika koji su, spavajući mjesecima ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine, tražili rješavanje svojih statusnih prava. U vrijeme Halilovićevog mandata u Parlamentu Bosne i Hercegovine sve stranke osim BPS-a i SDP-a, bili su u vlasti. Na izborima 2014.godine Halilović je bio kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Osvojio je 70.000 glasova.

“Lukava strategija” i “Nije kriv – priča o montiranoj optužnici i haškom suđenju”

Inače, Halilović je autor i dvije knjige. 1997.godine objavio je svoja sjećanja pod nazivom “Lukava strategija” u kojoj je objasnio sve prredratne, ratne i poratne teške političke i vojne teme koje su, onda i danas, jednako opterećivale bh.javnost. Promotori Halilovićevih memoara bili su hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i slavni hrvatski general Martin Špegelj. Pored njih na promociji je govorio i rahmetli prof.dr. Rasim Muminović koji se smatra najjačim bosanskohercegovačkim filizofom.

Svoju drugu knjigu “Nije kriv – priča o montiranoj optužnici i haškom suđenju” Halilović je objavio 2008.godine a istu su promovisali pokojni general Armije RBiH Stjepan Šiber i Florence Hartman, bivša glasnogovornica Tribunala u Den Haagu.

Sefer Halilović čovjek je potpuno ispunjene biografije u profesionalnom, društvenom i političkom smislu, odnosno bio je sve što se u profesionalnom smislu moglo postati te se smatra potpuno realizovanim čovjekom. Njegova kandidatura je pomoć Bosni i Hercegovini da, u burnim vremenima koja predstoje i u kojima će institucije države biti maksimalno napadnute, naša država ima čovjeka koji poznaje državni sistem i kojem Bosna i Hercegovina u potpunosti može vjeorvati da će čuvati njenu državnost i cjelovitost.

 

Izvor:
BNN.BA