NaslovnicaSvijetŠef ruske par...

Šef ruske paravojne grupe Wagner: Ukrajinska vojska jedna od najjačih na svijetu

Jevgenij Prigožin, šef ruske paravojne grupe Wagner, rekao je da je ukrajinska vojska jedna od najjačih na svijetu.

U intervjuu na Telegram kanalu, Prigožin je podijelio detalje nedavne situacije i kontrolu ukrajinskog grada Bahmuta od strane Wagnerovih plaćenika.

Navodeći da je Bahmut potpuno pod kontrolom Wagnerovih boraca, Prigožin je rekao da će grad ostaviti pod kontrolom ruskom Ministarstvu odbrane od 1. juna.

“Uzeli smo Bahmut, izvojevali smo pobjedu”, rekao je Prigožin.

Kritikujući “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini, Prigožin je kazao da je grub vojni ulazak u Ukrajinu izvršen u potrazi za neonacistima.

Navodeći da se ruska vojska bezuspješno povukla u Kijevu i Hersonu, Prigožin je istakao da nisu imali uspjeha u Krasnom Limanu i Izjumu.

“Specijalna vojna operacija se izvodi kako bi se Ukrajina oslobodila nacizma i militarizma. Ali mi smo Ukrajince učinili veoma poznatom nacijom u svijetu. Legitimirali smo Ukrajinu. Ukrajina je postala zemlja poznata svuda. Što se tiče demilitarizacije, ako je Ukrajina imala 500 tenkova, sada imaju 5.000. Oko 20.000 ljudi je znalo da se bori, sada to zna 400.000 ljudi”, izjavio je Prigožin.

Tvrdi da je Wagner najbolja vojska na svijetu.

“Tačnije, ruska vojska je najbolja nakon Wagnera na svijetu, ali ukrajinska vojska je jedna od najjačih. Imaju vrlo visoku organizacionu strukturu, pripremu, obavještajnu službu i različita oružja”, rekao je Prigožin.

Iako je tvrdio da im ruska vojska nije dala dovoljno municije u operaciji u Bahmutu, naveo je da su uprkos tome ispunili svoje obaveze.

Visoko.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.