ZDKSportSedamnaest klubova veterana stiže na Drugi memorijalni ragbi turnir 'Amir Halilović' u...

Sedamnaest klubova veterana stiže na Drugi memorijalni ragbi turnir ‘Amir Halilović’ u Zenici

Drugi memorijalni ragbi turnir veterana “Amir Halilović”, koji će se igrati u subotu, 22. aprila na Stadionu “Kamberovića polje”, okupit će u Zenici 17 ekipa veterana iz zemalja regiona.

Memorijalni turnir posvećen je rahmetli Amiru Haliloviću, koji je odlikovan najvišim ratnim priznanjem “Zlatne policijske značke ” za herojski čin spašavanja svojih šest suboraca, a prilikom pokušaja da spasi i sedmog saborca zadobio je teške tjelesne povrede, zbog kojih je bio invalid do kraja života.

Preminuo u julu 2021. godine, od posljedica opake bolesti, a prijatelji su odlučili organizirati turnir njemu u čast, mada nikada nije aktivno igrao ragbi. Organizatori ovog turnira, zenički ugostitelji i braća Ivan i Andrija Petrović i Ragbi klub veterana “Krčmari”, najavili su dolazak oko 200 ragbista veterana iz bivših ex-jugoslovenskih republika, zatim SAD-a, Francuske, Njemačke, Austrije, Italije i drugih zemalja.

– Rahmetli Amir bio je veliki čovjek, kojeg su svi ovi ragbisti obožavali. On je išao s njima na sve turnire u Evropi, zabavljao nas i uveseljavao. Dobitnik je “Zlatne policijske značke” – istakao je na današnjoj pres-konferenciji Andrija Petrović, te najavio da će turnir u subotu početi u 12 sati i trajati do 15 sati, nakon čega će se svi učesnici družiti.

Ragbi veteran Safet Begović napomenuo je da je ovo peti turnir veterana u Zenici, koji je do početka pandemije koronavirusa održavao Ragbi klub veterana “Vukovi”.

– Turnir je potpuno nekomercijalnog tipa, odnosno ne plaća se ni kotizacija, hrana ni piće. Naše goste iz inostranstva, pogotovo što se turnir organizira drugog dana Ramazanskog bajrama, provest ćemo kroz naš grad te im iskazati gostoprimstvo i zahvalnost za dolazak – najavio je Ivan Petrović.

Prvi put na turniru će učestvovati i veteran splitske “Nade”, s kojima su ragbijaši Čelika prije rata, a i nakon rata kroz Regionalnu ragbi ligu bili veliki rivali.

Fena / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE