SDP ZDK: SDA nastavlja trgovinu državnim institucijama da bi ostali na vlasti

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

 SDA NASTAVLJA TRGOVINU DRŽAVNIM INSTITUCIJAMA DA BI OSTALI NA VLASTI

 Usvojene izmjene i dopune Zakona o Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK.

Na sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona po skračenom postupku usvojene su izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK.

Ne bi to bio problem da se ne radi o stavljanju Policije pod punu političku kontrolu. Da se ne zavaravamo već je bila i sa aktuelnim komesarom Šutom pod punom kontrolom SDA, i umjesto da se ide u smjeru depolitizacije većina „dokupljena“ rukama DF-a izglasala je izmjene zakona čime će uticaj politike nad radom Policije biti još jači i podijeljen na interesne zone pojedinih moćnika i političkih partije aktuelne većine. Ovo će dalje rezultirati novim dešavanjima kojima svjedočimo širom BiH, kriminalnim djelovanjem pojedinih moćnika unutar Policije a što šteti ugledu društva u cijelini ali i najvećem dijelu policijskih službenika koji svoj posao rade čestito, odgovorno i pošteno.

No krenimo redom. Za informaciju građanima moramo reći da je ova trgovina izmjenom pomenutog Zakona trajala već pune dvije godine. Nakon svih međusobnih ucjena i pokušaja uvlaćenja u ovu priču i zastupnika opozicije pa i pritisaka na sam SDP očigledno je da su SDA i A SDA predvođeni Miralemom Galijaševićem i Ramom Isakom završili trgovinu. Ovi prvi su šampioni u trgovanju. Za pozicije, moć i novac spremni su prodati i obraz i državu, uostalom kako su to i ranije radili, kao štu su uradili sa domovima naroda F BiH i države BiH u čemu je učestvovala i aktuelna većina.

Da se ta trgovina odigrala među partnerima koji jedni drugima ne vjeruju pokazatelj je da su se ove zmjene zakona obavile na nezakonit način po skračenom postupku. Još je simptomatičnije da nije postojao izvjestilac za ovu tačku. Dakle i njima je je jasno šta rade. Žalosno je da se mijenja Zakon koji se ne primjenjuje a odmah će se primjenjivati izmjene. Gdje je tu logika i odgovornost? Ovo je dovoljno za pokretanje odgovornosti Vlade ZDK.

Napominjemo da je većina ignorisala i stavove i mišljenja stručne javnosti, policijskih struktura, Ambasade SAD i ureda OHR-a. Ovo će sigurno Zeničko-dobojski kanton nažalost koštati tihih sankcija međunarodne zajednice koje će nakraju osjetiti i ispaštati građani. Da sankcije trpe oni koji kreiraju haos i politizaciju Policije što bi rekao narod ni po jada.

Nažalost, kreirani politički uticaj nad radom Policije će dovesti do ugrožavanja sigurnosne situacije, povećanja kriminalnih aktivnosti, povećanja upotrebe opojnih sredstava i droga, represije na pojedince koji su nepodobni aktuelnom sistemu itd.

Iz tog razloga pozivamo međunarodnu zajednicu, prije svega Ambasadu SAD i Visokog predstavnika Valentina Incka, da odmah u skladu sa svojim ovlastima ali i obavezama djeluju i suspendujudonešene izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima Zeničko-dobojskog kantona. U suprotnom tek slijedi trgovina čiji favorit će dobiti mandat i sve preko leđa građana.

Naposljetku želimo ponoviti da je izmjene i dopune Zakona izglasala aktuelna većina u Skupštini ZDK potpomognuta glasovima dva zastupnika DF-a čime je DF još jednom potvrdio da su igrači SDA sa rezervne klupe ali i demantovali staru poslovicu da se strpljenje isplati. Strpljivo čekaju dvije godine da uđu u vlast što im SDA ne omogućava niti će im omogućiti do isteka mandata čime će biti potrošeni ako već nisu.

KO SDP BiH ZDK čestita svojim zastupnicima koji su pokazali karakter i obraz bez obzira na prijetnje koje su imali od pojedinaca tokom zasjedanja Skupštine.

Mi se nastavljamo boriti bez trgovine Državom!

                                                                                                                                                        KO SDP BiH ZDK