SDP za sutra prolongirao izbor mandatara Vlade ZDK-a

444

Predsjedništvo Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Zeničko-dobojskog kantona večeras je ponovo odgodilo odluku o izboru mandatara Vlade ZDK, koji bi trebao predvoditi izvršnu vlast koalicije sedam stranaka, a koje u Skupštini ZDK imaju 21 od 35 mandata.

Kako je za Fenu izjavio predsjednik KO SDP ZDK Senaid Begić koji je bio prva opcija te stranke, ali je u ponedjeljak zvanično odustao, večeras su suzili izbor na kandidate iz četiri organizacije.

– Nadam se da ćemo sutra imati ime mandatara koji će biti iz neke od četiri organizacije: Zenica, Maglaj, Zavidovići i Tešanj – kazao je Begić.

Na pitanje da li će ispuniti očekivanja koalicionih partnera: Nezavisnog bloka, SBB-a, DF-a, A-SDA, Stranke za BiH i Naše stranke, od kojih je potpredsjednik Nezavisnog bloka Fuad Kasumović čak uputio i ultimatum da SDP ima rok do sutra da ponudi mandatra ili će oni odustati od koalicije, Begić je ocijenio da to ne doživljavaju kao ultimatum, nego kao obavezu.

Istaknuo je da su u konkurenciji za mandatara ostali aktuelni načelnik općine Maglaj Mirsad Mahmutagić, kao i iz iste općine predsjednik Kluba zastupnika u Skupštini ZDK Jasminko Kapić te Mehmed Bradarić, bivši zastupnik u Domu naroda Parlamenta BiH.

Ostali kandidati su: Adnan Šabani (Zenica), Rifat Delić (Zavidovići) i Almir Brka (Tešanj).

federalna.ba/Visoko.co.ba

Komentari

komentara