NaslovnicaLokalni izboriSDP Visoko: V...

SDP Visoko: Vrijeme je da preuzmete odgovornost za istinu koju pokušavate sakriti

Prva debata u kojoj je učestvovalo 13 kandidata za Gradsko vijeće pokazala je, po ko zna koji put, licemjerstvo, samoljubivost i bezobrazluk postojeće vlasti. Kroz svoje mandate, aktualna vlast je samo dovršila proces urušavanja dostojanstva i svrhe Gradskog vijeća i vijećnika. Gradsko vijeće je temelj lokalne samouprave, bez kojeg izvršna vlast nije demokratska niti legitimna.

Plan debata na RTV Visoko onako kako je napisan pokazuje diskriminaciju. Za kandidate, čiji je rad najvažniji i koji predstavljaju ukupni program svog budućeg rada (ili nerada, za neke) predviđene su samo dvije debate iako je na listama ukupno 261 kandidat/kinja, a za kandidata/kinju za gradonačelnika/cu šest debata iako se radi o samo tri kandidata/kinji. Gradsko vijeće odražava pluralitet i pravu volju građana, jer je prema zakonu predstavnički organ vlasti.

Ovakav omjer debata nije nas iznenadio, jer je aktualna vlast donošenjem (naručene) odluke zabranila uvid u rad Gradskog (tada Općinskog) vijeća, a samim tim umanjila stvarni i zakonski značaj vijećnika. Od tog trenutka građani nemaju uvid u rad i diskusije u Vijeću, i ne mogu biti upoznati s tim kako ih predstavljaju oni kojima su ukazali povjerenje.

Da može biti i gore pokazalo se sinoć u toku debate jer pojedinim učesnicama i učesnicima nije bilo omogućeno, zbog koncepta debate i vremenskih ograničenja da odgovore na replike koje su bile unaprijed planirane da provociraju i da tehnički ne mogu biti odgovorene u toku debate. Tako smo ostali dužni odgovor na repliku kandidatkinje Nezavisne liste, Aide Zerdo. Obzirom da je kandidatkinja na jako neprimjeren način iznijela neistine, dužni smo reagirati.

Naša kandidatkinja Dženeta Uzunalić je u svom izlaganju navela probleme u JU Centar za socijalni rad Visoko, koje je uočila Institucija ombudsmena i objavila u decembru 2019. godine u svom Specijalnom izvještaju o stanju s kojima se susreću centri i službe za socijalni rad u BiH. Kako je našoj kandidatkinji bilo uskraćeno pravo da odgovori na repliku, objavljujemo podatke iz Specijalnog izvještaja koji dokazuju da je replika kandidatkinje Aide Zerdo bila neistinita.

null

null

Kandidatkinju Aidu Zerdo pozivamo da objasni građanima (nama ne treba):

– Kako je promjena radne pozicije, odnosno prelazak na direktorsko mjesto, oblikovalo njen daljnji politički angažman?

– Zašto nas poziva da posjetimo ustanovu JU Centar za socijalni rad, kada aktualna vlast čini sve u svojoj mogućnosti da radi netransparentno i manipulira građanima?

 

Visoko.co.ba/GO SDP Visoko

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.