SDP Visoko: Podrška Amri Babić skupo košta Visoko, nadamo se da je DF svjestan toga

Potez na koji smo reagovali prošle sedmice je beskrupulozno prekrajanje klubova unutar predstavničkog organa lokalne samouprave koje je dirigovala gradonačelnica Amra Babić, a ne broj glasova Željka Komšića u Visokom. Podrivanje dobrih praksi ustanovljenih na demokratskim principima zaslužuje itekako pažnju javnosti.

Cilj saopćenja koje smo uputili nije bio napad na Demokratsku frontu, niti da se bavimo procentima ili brojem glasova na prošlim izborima koji su javni i dostupni, već upravo suprotno. Cilj upućenog saopćenja je bilo ukazati na poteze koji su ovih dana usmjereni upravo protiv Demokratske fronte, a u skorijoj prošlosti su bili usmjereni protiv SDP-a.

Podsjećamo javnost da je Demokratska fronta predložila inicijativu zbog koje danas građani nemaju uvid u rad Gradskog vijeća, da je Klub vijećnika DF-a glasao protiv osnivanja Kluba vijećnika ljevice, a kasnije Kluba vijećnika NS-SDP. Napominjemo i da je Klub vijećnika DF-a, bez postavljenog pitanja, uvijek glasao za sve loše odluke koje je predlagala lokalna vlast, a na koje je SDP, kao konstruktivna opozicija, ukazivao.

Nakon svega i suprotno svim demokratskim principima, zbog glasanja koje nije bilo u skladu sa očekivanjima vladajuće većine, DF Visoko se našao u nemilosti i zbog toga će vrlo izvjesno ostati bez kluba vijećnika. SDP Visoko neće prihvatiti ovakve poteze lokalne vlasti, ne zato što je danas u nemilosti DF, nego zato što su ovi potezi protivni principima na kojim insistiramo kao demokratska stranka.

Nadamo se da je DF Visoko shvatio da podrška ovakvoj lokalnoj vlasti skupo košta građane Visokog i da još uvijek nije kasno za ispravljanje grešaka.

SDP je početkom tekućeg mandata pozivao DF na zajedničko djelovanje. Tada je ljevica u Visokom imala mogućnost da okupi 4 vijećnika i spriječi upravo ovakvu samovolju lokalne vlasti koja je prvo za metu imala SDP, a danas i DF.

SDP Visoko će ostati dosljedan i posvećen principima socijaldemokratije. To ćemo potvrditi unutarstranačkim izborima u septembru, ali i nakon toga kada ćemo ponuditi alternativu za Visoko. Svaka politička organizacija na bilo kojem nivou zahtjeva predan rad kako bi ona unaprijedila društvo. SDP će to uraditi s novim kadrovima i novim prijedlozima, ali dosljedno vrijednostima koje traju i koje ćemo uvijek postavljati na prvo mjesto.