BiHSDP i Zukan Helez: Gdje je nestalo preuzimanje odgovornosti u bh. politici

SDP i Zukan Helez: Gdje je nestalo preuzimanje odgovornosti u bh. politici

Jučer je objavljeno da je državni parlamentarac i potpredsjednik SDP-a Zukan Helez osuđen na šest mjeseci zatvora za krivično djelo davanja lažnog iskaza. Nakon toga su mnogi očekivali preuzimanje odgovornosti SDP-a te određene sankcije Helezu, ali se to nije desilo.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić za Klix.ba je kazao kako “u principu” nastoji zadržati dignitet i poštovanje institucija, što znači da se presude ne bi trebale komentarisati.

“Naravno da to podrazumijeva objektivnost i nepristrasnost onih koji rade u pravosudnom sistemu. Iskreno se nadam kako se najveći broj sudija i tužilaca upravo tako ponaša. Nažalost, živimo u zemlji u kojoj je sve moguće, pa i činjenica da pojedinci instrumentaliziraju pravosuđe i da se koristi za ličnu osvetu i obračun sa svima koji se usude ukazati na nepravilnosti unutar sistema. Svakako da ću sačekati na drugostepenu presudu, jer mi se čini, na osnovu informacija koje imam u ovom slučaju, da se radi upravo o tome”, navodi Nikšić.

On kaže kako ni njemu niti bilo kome od izabranih zvaničnika također nije dopušteno da rade bilo šta izvan zakonom dopuštenih okvira.

“Naprotiv, mi bismo morali biti primjer u poštivanju zakona. Na kraju pravosnažne presude, kada dođe do njih, obavezuju, slagali se mi s njima ili ne. Zato mislim da treba sačekati drugostupenu presudu i u ovom slučaju prije nego bilo koga osudimo”, zaključio je Nikšić.

Nepravomoćno osuđeni Helez tvrdi da je riječ o montiranom procesu osvete, jer je ranije prijavio tužioca Nedžada Islamovića za uznemiravanje maloljetnice i predsjednicu Općinskog suda u Bugojnu Randžanu Hadžibegović-Haračić zbog nepotizma.

“Ona je na sudu zaposlila supruga i kćerku svoje kućne pomoćnice, koju inače plaća na crno, što je krivično djelo. To se može provjeriti na sudu. To su SDP-ovci i meni dragi ljudi, on je demobilisani borac, ali moja misija je da to prijavim”, kazao je Helez za Klix.ba.

U političkoj praksi naše zemlje bilo je različitih primjera preuzimanja političke odgovornosti, od onih u SDA u vezi s razrješenjem Amira Zukića, do posve drugačijih iskustava s federalnim premijerom Fadilom Novalićem optuženim u predmetu “Respiratori”, koji i dalje obnaša sve svoje funkcije.

SDP ovako upada u zamku dvostrukih aršina. Kao lideri opozicije često su znali isticati važnost preuzimanja odgovornosti kada se u ulozi u kojoj je sada Helez nalazio neko od političkih protivnika. Sada to izostaje.

Tu se postavlja pitanje da li drugarska solidarnost amnestira političare u očima svoje stranke?!

Visoko.co.ba / Klix


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE