SDP i DF urgirali za vodovod u Visokom

Dženan Đonlagić i Elvir Karajbić, šefovi poslaničkih klubova DF-a i SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, uputili su jučer urgenciju rukovodstvu ovog doma kojom traže sazivanje hitne sjednice, na kojoj bi bila razmatrana odluka o saglasnosti za kredit kod EBRD-a za projekat vodosnabdijevanja Visokog.

– Obraćamo se urgencijom za održavanje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u ime 23 poslanika koji su 26. septembra podnijeli zahtjev za održavanje sjednice u skladu sa odredbom člana 98. Poslovnika o radu Predstavničkog doma, uz obrazloženje hitnosti sa samo jednom tačkom dnevnog reda: Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i EBRD-a za realizaciju Projekta Vodovod Visoko, stoji u njihovoj urgenciji, koja je jučer predata na protokol Predstavničkog doma.

Karajbić i Đonlagić, kako su naglasili u urgenciji, zahtijevaju da rukovodstvo Predstavničkog doma za- kaže pomenutu sjednicu i ispoštuje Poslovnik. Njih dvojica podsjećaju da su rokovi za zakazivanje sjednice, propisani članom 98. Poslovnika o radu, istekli jučer.

Prema Poslovniku, predsjedavajući Predstavničkog doma trebao je sazvati ovu sjednicu po zahtjevu poslanika u roku kraćem od 14 dana, a ako ni on to ne uradi, potpredsjedavajući mogu zakazati sjednicu u roku od sedam dana, nakon isteka roka datog predsjedavajućem. Poslovnik, pak, daje mogućnost da ovako zatraženu sjednicu zakaže i 20 poslanika uz stručnu pomoć sekretara Predstavničkog doma.

Odluka kojom se ratifikuje zaduženje za projekat Vodovoda Visoko usvojena je u Domu naroda, u Predstavničkom je krajem jula povučena s dnevnog reda, a krajem septembra se nalazila na dnevnom redu koji na kraju nije ni usvojen.

Oslobođenje.