SDP će imati svog kandidata za mandatara nove Vlade ZDK

Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije Zeničko-dobojskog kantona, odlučeno je večeras na proširenoj sjednici Predsjedništva te stranke u Zenici, će imati svog kandidata za mandatara nove Vlade tog kantona.Na sjednicu su bili pozvani svi predsjednici općinskih organizacija te kandidati sa proteklih Općih izbora, a zaključeno je kako i SDP, kao lider skupštinske većine u ZDK, ima obavezu da ponudi svog kandidata za mandatara.“Mi večeras nismo govorili o imenima kandidata za mandatara Vlade ZDK, ali smo odlučili da ponudimo svog kandidata te da sve općinske organizacije do ovog četvrtka dostave prijedloge za mandatara. Kandidat SDP-a će ujedno biti i kandidat BH bloka, koji čine još DF i Naša stranka, s kojima u Skupštini ZDK imamo 10 mandata”, kaže predsjednik KO SDP ZDK i federalni zastupnik Senaid Begić, koji se pominjao i kao mogući kandidat za mandatara Vlade ZDK.

On je najavio kako bi već u petak SDP, odnosno BH blok, mogao izaći s imenom kandidata za mandatara Vlade ZDK.

Nakon sastanka u petak navečer, na kojem su sedam stranka skupštinske većine: SDP, Nezavisni blok, DF, SBB, A-SDA, Naša stranka i Stranka za BiH, čiji predstavnik tu noć zbog zametenih puteva nije mogao stići u Zenicu, Nezavisni blok i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović predložili su da mandatarka Vlade ZDK bude Amra Mehmedić iz Zenice.

SDP je, u tom slučaju, trebao imati najviše ministara – četiri, dok bi Nezavisni blok i DF dobili po dva, a SBB i A-SDA po jedno ministarsko mjesto.

Bez ministara bi ostali samo Naša stranka i Stranka za BiH, koje u Skupštini ZDK participiraju sa po jednim zastupnikom.