SDP BiH i DF zajedno na lokalnim izborima

551

Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) proteklih šest mjeseci radila je na sistemu unutarstranačkog izbornog sistema „Jedan član, jedan glas“, piše bh. novinska agencija Patria.

SDP je uspostavio vlastitu Centralnu izbornu komisiju na čijem čelu je Saša Magazinović, a prvi test funkcionisanja sistema pokazat će se 31. maja kada će se održati izbori na općinskim i kantonalnim nivoima za šta se prijavilo 205 članova koji su u procesu prikupljanja potpisa podrške, nakon čega će se Kadrovska komisija i Predsjedništvo SDP-a verifikovati kandidate.

– Izborni proces u SDP-u bit će identičan onome kao na Općim izborima osim u broju članova – kazao je Magazinović.

U proteklom periodu članstvo je reevidentiralo 27.000  glasača, a ovakav izborni sistem po prvi put je uvela jedna stranka.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je da su izbori unutar SDP-a demokratski proces, a pred ovom strankom je i izbor predsjednika u septembru.

Kako je istakao Nikšić, jedan od ciljeva kojem će težiti je ujedinjenje ljevice jer u razjedinjenosti „nacionalne stranke mirno plove“.

– SDP ne može dopustiti luksuz zanemarivanja političkog djelovanja. Tražimo način kako da tražimo od Vijeća ministara i Parlamenta BiH da se uozbilje i počnu raditi na ispunjavanju uslova iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju – kazao je Nikšić.

Komentirajući odnose u Vladi FBiH Nikšić je kazao da situacija eskalira iz dana u dan, ali i da je postojeća koalicija neprirodna.

– Već na prvoj sjednici došlo je do preglasavanja ministara iz DF-a od strane SDA i HDZ i to će se nastaviti. Ova vlast će proći ozbiljan test u narednih nekoliko mjeseci  – kazao je Nikšić.

NA LOKALNE IZBORE S DF

Nikšić je kazao novinarima da ima komunikaciju sa predsjednikom DF-a Željkom Komšićem i da „ne postoji dilema ni kod nas ni kod njih da otvoreno radimo na tome da SDP i DF na lokalnim izborima nastupe zajednički“. Loklani izbori održavaju se 2016. godine.

– Sigurno ćemo za lokalne izbore imati zajedničke kandidate za načelnike. Ono što malo opterećuje ove odnose jesu izbori za predsjednika u SDP-u – kazao je Nikšić.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.