SDA ZDK: Kasumović koči projekt od kojeg bi Zenica i Zeničani imali najviše koristi

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Kasumović koči projekt od kojeg bi Zenica i Zeničani imali najviše koristi

Kada su predstavnici Kantonalne bolnice u Zenici i njemačke korporacije D.Med Healthcare AG u februaru ove godine potpisali ugovor o izgradnji odjela Interventne kardiologije, u ovoj zdravstvenoj ustanovi su počeli odbrojavati dane do početka izgradnje, jer je ugledni njemački partner imao novac, projekt i sve što je bilo potrebno da savremeni odjel primi prve pacijente za nešto više od godinu dana. Niko tada nije slutio da će projekt zaustaviti političke ucjene i opstrukcije upravo iz grada u kojem je planirana izgradnja centra.

-Meni je to naumpalo i otišao sam u grunt, predao dokumente i uknjižio zemljište na Grad Zenicu – priznao je zenički gradonačelnik Fuad Kasumović pred kamerom lokalne televizije, obrazlažući kako je došlo do toga da kao vlasnik zemljišta i nekretnina u krugu Kantonalne bolnice bude upisan Grad Zenica.

Iako je zenički Kantonalni sud poništio upis i predmet vratio na prvostepeni postupak, gdje će imovina vjerovatno biti upisana na KBZ koja 60 godina gazduje, upravlja i uredno Gradu plaća obaveze po osnovu raznih naknada, između ostalih i KGZ-a, zbog kojeg je Kasumović ne tako davno htio da im blokira račun, ostat će to velika mrlja i jedna od najstrašnijih epizoda u bjesomučnoj kampanji koju bivši SDA-ovac vodi protiv svojih dugogodišnjih stranačkih kolega i Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Jer, nije Kasumović zaustavio samo projekt Interventne kardiologije u čiju je izgradnju i opremanje njemački partner spreman investirati 7,5 miliona KM, nego i još dva projekta javno-privatnog partnerstva – “gama nož” i “hemodijaliza”, kao i generacijski projekt energetske efikasnosti vrijedan 11 miliona eura, koji bi od KBZ-a trebao napraviti moderni klinički centar.

No, vratimo se projektu Interventne kardiologije. U vrijeme kad su kardiovaskularna oboljenja jedan od vodećih uzroka prerane smrtnosti, opremanje ovog odjela nameće se kao nasušna potreba, a podatak da je najveći broj pacijenata koji trebaju usluge interventne kardiologije za područje FBiH upravo iz Zeničko-dobojskog kantona, dodatni je znak za uzbunu. Prema podacima KBZ-a, dnevno se prema drugim centrima koji pružaju ovu uslugu upućuje 6-10 pacijenata, a značajan broj pacijenata umire ili ostaju trajni invalidi zbog nemogućnosti pravovremene intervencije u udaljenim centrima, prije svega Tuzli i Sarajevu, jer je u takvim situacijama važna svaka minuta. Izgradnja novog odjela omogućila bi Kantonalnoj bolnici u Zenici primjenu procedure “zlatnog sata”, a u ovoj ustanovi bi se izvodile procedure koronarografije, koronarne angioplastike, balon dilatacije, ugradnja stentova, tretmani na zaliscima i valvuloplastika, kao i druge sofisticirane procedure i to po palicom njemačke korporacije D.Med Healthcare AG. I što je vrlo važno, usluge bi bile dostupne na uputnicu i osiguranici iz ZDK ne bi imali nikakve dodatne troškove, a imali bi uslugu u svojoj bolnici i bili u blizini svojih porodica.

Nažalost, to očito nisu dovoljni argumenti da uvjere Kasumovića da prestane s ucjenama i završi pravosudnu sagu oko upisa vlasništva nad imovinom unutar kruga bolnice u kojoj su se decenijama liječili stanovnici administrativnog područja od Kupresa do Doboja, tako da zemljište nisu kupovali samo Zeničani.

Iako je izvjesno da će Kantonalna bolnica dobiti pravnu bitku, jer je, prema obrazloženju, prvostepeni sud kod upisa pogrešno i nepotpuno utvrdio činjenično stanje, žalosno je što se bespotrebno gubi dragocjeno vrijeme.

-Način rješavanja ovog problema jeste povlačenje zahtjeva za upis vlasništva od strane Grada Zenice. Time bi se Kantonalna bolnica mogla odmah upisati kao vlasnik i nastaviti ubrzanu realizaciju svih ovih projekata ili da čekamo odluku suda – kazao je prvi čovjek KBZ-a dr. Rasim Skomorac.

Za pretpostaviti je i da strpljenje investitora ima granicu, ali i da bi mnogi drugi gradovi objeručke prihvatili da dobiju interventnu kardiologiju. Jer, ovakvi projekti donose investicije i radna mjesta, a ujedno su i osnova za nova ulaganja u budućnosti.

Ukupna vrijednost projekta energetske efikasnosti i tri projekta javno-privatnog partnerstva, uključujući Interventnu kardiologiju, iznosi više od 41 milion maraka, a najveću korist bi imao upravo grad Zenica u kojem živi svaki treći stanovnik Zeničko-dobojskog kantona. Zenica bi samo od poreza ušićarila oko 7 miliona maraka, među izvođačima bi sigurno bile i firme iz Zenice, a bolnica i njenih 1.650 zaposlenih, od kojih je više od 1.500 iz Zenice, dobili bi sigurniju perspektivu i bili mnogo bliže statusu univerzitetsko-kliničke bolnice. Na kraju, preduzeće Zenica-gas dobilo bi milion maraka za izgradnju sekundarnog gasovoda do KBZ-a, što je izuzetno važno i s ekološkog aspekta, jer će nova toplana umjesto uglja koristiti gas, a domaćinstva na trasi gasovoda mogla bi se priključiti na gasnu mrežu.

                                                                                       PRESS SLUŽBA KO SDA ZDK