NaslovnicaLokalne TemeSDA Visoko: U...

SDA Visoko: Umjesto objašnjenja o debaklu projekta vodosnabdijevanja jeftina propaganda

Obećali smo da nećemo dozvoliti da nas aktuelna vlast u Visokom uvuče u nekakve svađe. To ćemo obećanje ispuniti. Ovo što ćemo reći je zapravo ispravljanje krivog navoda, ukazivanje na lošu stranu nejvjerovatno prizemne i loše propagande kojoj smo izloženi preko javnih sredstava informisanja, prije svega RTV Visoko. Dakle, svađati se nećemo jer nemamo vremena za to, ali na obmanjivanje javnosti i neistine ćemo ukazivati kad god nas na to primoraju.
Ovih dana je na javnim medijima projekat vodosnabdijevanja predstavljen u najbezprizornijim formama propagande kao nevjerovatno uspješan, a u stvari taj projekat je, na žalost svih građana Visokog, doživio debakl.
Na hiljade ljudi je prevareno. Oni koji su trebali imati vodu u kući sa današnjim danom neće je imati ako se ovako nastavi raditi još za najmanje četiri godine, a možda ni tada. Odgovornost za ovaj potpuni promašaj snose gradske vlasti na čelu sa gradonačelnicom, a ceh plaćaju svi stanovnici Visokog i oni koji imaju i oni koji nemaju vodu. Ova nesposobnost i neodgovornost, začinjena nepotizmom pa i sumnjivim nabavkama (čitaj kriminalnom), pokriva se enormno visokim cijenama vode koja je skuplja od struje, te preskupim priključcima. Biber po pilavu su penali, koji sada dostižu 130.000 KM za nepovlačenje odobrenih sredstava EBRD-a.
Građani Visokog su možda priželjkivali da se desi čudo, i da RTV Visoko progovori i o tim temama koje se tiču javnost. Čuda se ne dešavaju, zato postoje izbori.
Eto, o tome ste vi nama jučer trebali podnijeti izvještaj, da znamo koliko ćete novih penala platiti, hoće li biti daljih poskupljenja vode, koje nabavke su kome namijenjene.
Prije godinu dana pokrenuli smo peticiju za smanjenje cijene vode, i građani su masovno i slobodno bez ikakve propaganda i pritiska, i bez ikakve političke opredijeljenosti, ali isključivo zbog javnog interesa rekali DOSTA! Ali gradsku vlast ne zanima volja naroda.
Tvrdoglavo, bahato i osiono, poput najvećih neznalica, nastavili su dalje glavom kroz zid, po cijenu propasti. Ovaj projekat je nažalost propao (prespora dinamika provedbe povlači daleko veće troškove njegove provedbe koje namiruju građani) samo zato jer ga provode oni koji ne umiju, i sada je potpuno jasno da ovako ne ide.
Treba nam novi pristup i nova vizija, a ona je, kada ako Bog da u novembru okupimo većinu u Gradskom vijeću, ovakva: – drastično smanjenje cijene priključaka,
– enormno povećanje broja korisnika,
– a time i prihoda,
– što će u konačnici omogućiti istodobno niže cijene vode i
 – bržu provedbu projekta proširenja mreže vodosnabdijevanja.
Visoko zaslužuje i može puno, puno bolje!
Press SDA Visoko / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.