SDA SBB-u: Prestanite sa opstrukcijama ili se povucite

Jučerašnje odlaganje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je jasno pokazalo šta su stvarne namjere Fahrudina Radončića i SBB-a, saopćila je Služba za odnose sa javnošću SDA.

Održavanje sjednice federalnog Parlamenta na kojoj su se trebala razmatrati važna pitanja za ekonomski razvoj BiH, rješavanje vodosnadbijevanja  Sarajeva i Visokog, od strane zastupnika SBB-a uslovljeno je zahtjevom za promjenu Upravnog odbora Federalne televizije  i sastava Nezavisnog odbora policijske strukture, stoji u saopćenju.

– Dok se u javnosti pokušava istovremeno predstaviti kao opozicija i kritičar postojeće vlasti u kojoj i sam učestvuje, u stvarnosti Radončić pokušava da ovlada bitnim polugama vlasti u BiH. Nakon što je  sa SNSD-om i HDZ-om pokušao uspostaviti kontrolu nad Visokim sudskim i tužilačkim vijećem dijeleći funkcije članovima porodica  istaknutih nosilaca pravosudnih funkcija, zajedno sa istim partnerima je pokušao izvršiti udar na Obavještajno-sigurnosnu agenciju što je ovih dana raskrinkano – navodi se u saopćenju.

Kako se navodi, jučerašnje ponašanje na Predstavničkom domu FBiH “pokazuje da mu je namjera da ultimatumima i blokadama pod političku kontrolu stavi Javni servis i policijsku strukturu FBiH”.

– Ništa mu ne znači to što će blokadom Parlamenta FBiH ostati neriješena pitanja vodosnadbijevanja, naknada za paraplegičare i borce, penzioni Zakon  i brojna druga pitanja. Podsjećamo javnost koliku opasnost sa sobom nosi  nekontrolisana moć kojoj teži Radončić. U ranijem mandatu ministra sugurnosti Radončić je pokazao šta je sve spreman učiniti kada ima vlast bez kontrole. Nikada ne treba zaboraviti da je za vrijeme njegovog mandata  bila moguća anarhija  u kojoj se atakovalo na policiju, rušile državne institucije, bez ikakve odgovornosti zapaljena zgrada Predsjedništva BiH, ugrožena stabilnost institucija i sigurnost društva u cjelini. Još jedanput pozivamo Radončića i SBB da prestanu sa opstrukcijama i da se ozbiljno i odgovorno odnose prema postojećoj koaliciji ili da je napuste tako što će povući sve svoje kadrove sa svih funkcija u BiH i omogućiti formiranje nove koalicije – saopćila je SDA.

 

ba.n1info.com