SDA: Razmotriti zatvaranje granice, zabraniti izvoz, prolongirati uplatu PDV-a i reprogramirati kredite

Zaključci Kolegija stranke

Pozivamo Vijeće ministara, entitetske, kantonalne i Vladu Brčko distrikta da hitno usvoje mjere

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) usvojio je na današnjoj sjednici četiri zaključka koja se tiču novonastale situacije zbog pandemije koronavirusa.

Zaključke prenosimo u cijelosti:

1. SDA zahtijeva od Vijeća ministara, entitetskih i kantonalnih vlada, Vlade Brčko distrikta BiH te ostalih institucija da hitno i blagovremeno poduzmu mjere iz svoje nadležnosti na suzbijanju epidemije izazvane koronavirusom. Između ostalog, smatramo da je neophodno: 

– razmotriti zatvaranje granica BiH za strane državljane;

– selektivno zabraniti izvoz prehrambenih artikala i lijekova; 

2. Pozivamo Vijeće ministara, entitetske, kantonalne i Vladu Brčko distrikta da hitno usvoje mjere kojima bi se ublažile posljedice epidemije na poslovanje privrednih subjekata i zaposlenih u njima. Između ostalog, smatramo da je neophodno u što kraćem roku:

– prolongirati uplatu PDV-a do kraja narednog mjeseca; 

– omogućiti reprogramiranje otplate kredita pravnim i fizičkim licima čije je poslovanje ugroženo;

– formirati garancijske fondove na nivou BiH, FBiH i kantona.

3. Izmjene u sastavu Centralne izborne komsije BiH izvršene su u skladu sa zakonom i bile su neophodne, jer su predsjedavajući i pojedini članovi CIK-a već dugo vremena blokirali proceduru imenovanja članova kojima je odavno istekao mandat.

4. Formiranje probosanskg bloka SDA, SBB i DF u postojećim političkim okolnostima pokazalo se opravdanim i potrebnim kao odgovor na blokade institucija i prijeteće krize. Zbog važnosti djelovanja ovog bloka, neophodno je sačuvati povjerenje i saradnju na principima donošenja svih odluka uz puni konsenzus.