NaslovnicaBiHPolitikaSDA prepušta ...

SDA prepušta HDZ-u sektor osiguranja, Delićeva ostavka dogovorena

Vlada premijera Fadila Novalića (ministri SDA i HDZ BIH odluku donijeli u junu 2015. godine) ne odustaje od prodaje nešto više od 45 posto vlastitog udjela u Sarajevo-osiguranju, iako se radi o najvećoj domaćoj osiguravajućoj kući u Bosni i Hercegovini, koja posluje uspješno, piše Patria.

Novalić alibi za prodaju traži u tvrdnjama da ova kompanija nije „državno blago“. Naprotiv, kaže premijer, Sarajevo-osiguranje je u minusu 31 milion KM, a u budžet Federacije kompanija nije uplatila niti jednu KM već nekoliko godina. Proda li Vlada dionice u ovoj osiguravajućoj kući, tvrdi Novalić, novac ide u penzioni fond.

Mjesecima Novalić javnost pokušava ubijediti da građani Federacije nemaju nikakve koristi od Sarajevo-osiguranja.

Predmet prodaje krajem juna ove godine bilo je 2.108.469 vladinih dionica Sarajevo-osiguranja. Prvobitna cijena dionice bila je 12,99 KM po dionici, no ona je vrlo brzo spuštena na 10,39 KM.

Prve dvije prodaje su propale, pa se sada očekuje da bi dionice Sarajevo-osiguranja mogle dodatno padati. Dakle, ukoliko bi se Vladin udio u ovoj osiguravajućoj kući prodao i po sadašnjoj cijeni, Federalni fond penziono-invalidskog osiguranja okoristio bi se za tek nešto više od 20 miliona KM,

Ako se zna da je mjesečno potrebno prosječno više od 160 miliona KM za isplatu penzija, nije teško zaključiti da je to tek kapljica u moru, te da se prodajom Sarajevo-osiguranja ne dobija ništa osim koristi za pojedince koji su i osmislili plan prodaje u bescijenje. 

Izvještaji o poslovanju kompanije do kojih je došla Patria otkrivaju da je stanje u Sarajevo-osiguranju posve drugačije od onog kakvog ga prikazuje premijer Novalić.

Kompanija vrijedi višestruko više od 20-ak miliona KM koliko bi Vlada dobila prodajom. Samo nekretnine ove kompanije u BiH procjenjuje se na oko 50 miliona KM!

Sarajevo-osiguranje je u prošloj godini imalo oko 400 zaposlenih radnika. Ukupni portfolio – biznis grupacije za 2015. iznosio je oko 65 miliona KM.

Od toga, ova osiguravajuća kuća je u 2015. građanima isplatila čak 32 miliona KM na ime šteta, na plate radnika je izdvojila 12 miliona KM, za poreze i doprinose koji su otišli u federalnu kasu kompanija je izdvojila oko pet miliona KM. 

Sarajevo-osiguranje na računima kod banaka ima i oko 15 miliona KM depozita!

Ova osiguravajuća kuća ima i nekoliko povezanih kompanija, koje također godišnje ostvaruju milionske promete. “OSING-osiguranje inženjering. d.o.o. Sarajevo” je firma koja je 100 posto je u vlasništvu Sarajevo-osiguranja.
Riječ je o sedam tehničkih pregleda grupacije, koji godišnje prave promet od oko pet miliona KM. Auto kuća u Travniku, čiji je 80 postotni vlasnik Sarajevo-osiguranje također godišnje pravi promet od oko pola miliona KM.

Sa Sarajevo-osiguranjem povezano je i društvo „Bosna Re“ (Sarajevo-osiguranje ima 12,5 posto dionica u ovom društvu). Berzanska vrijednost dionica ovog društva je oko milion KM.

Vladini kritičari upozoravaju da SDA i HDZ BiH kompanije uništavaju po istoj matrici već godinama – prvo obezvrijede njihovu vrijednost kroz lažno knjigovodstvo, nakon čega je prodaju unaprijed poznatim kupcima sa kojima je dogovoren dil. 

Osim Sarajevo-osiguranja, ministri SDA i HDZ BiH u junu prošle godine (ministri DF podnijeli ostavke jer se nisu slagali između ostalog i sa ovim načinom pljačke državnog dobra), donijeli su odluku da u ovoj godini Vlada proda još kompanija, među kojima su FDS i Bosnalijek.

Prodaja Sarajevo-osiguranja tempirana je sa naprasnom ostavkom Adnana Delića na mjesto direktora Agencije za nadzor osiguranja FBiH. Delić je na ovu funkciju izabran u novembru 2014. godine na mandat od četiri godine. Iako je izvještaj o radu Agencije usvojen na Vladi i ocijenjen pozitivnim, Delić je podnio ostavku „u miru i tišini“. 

Radi se o dogovorenoj ostavci, a Delić će biti imenovan na neku drugu poziciju. Na njegovo mjesto imenovan je kadar HDZ BiH (odani čovjek Dragana Čovića), donedavno predsjednik Uprave osiguravajuće kuće Euroherc, Dinko Musulin.
Radi se o „razmjeni“ pozicija koju su utanačili SDA i HDZ. SDA je HDZ-u ustupila Agenciju za nadzor osiguranja FBiH, a HDZ je Agenciju za bankarstvo FBiH prepustio SDA. Kao kandidat Agencije za bankarstvo FBiH spominje se ekonomista Edin Hukić. Nezvanično, radi se o tetiću direktora BBI banke Amera Bukvića.

Koalicija SDA-SBB na ispitu 

Odluci se usprotivio lider SBB Fahrudin Radončić tražeći od koalicionog partnera SDA da zaustavi prodaju javnih kompanija.

Zahtjevu je za sada udovoljeno, prodaja je prolongirana, a na ispitu je koalicija SDA-SBB. Koalicija bi vrlo lako mogla pući ukoliko SDA istraje na već dogovorenoj prodaji, a SBB na svojim zahtjevima. 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.