SDA odgovara na kritike: Uređenje BiH kao države ravnopravnih građana

Nakon niza kritika i reakcija na Programsku deklaraciju SDA u kojoj se među ustavnim reformama navodi da BiH vide kao republiku, reagirali su i iz SDA. 

Navode da je sve što je napisano u Programskoj deklaraciji SDA usvojenoj na 7. Kongresu o ustavnoj reformi, stajalo i u programskim deklaracijama usvojenim na kongresima SDA 2009. i 2015. godine, saopćili.

Iz stranke se pitaju zašto su se iz Republike Srpske i susjedne Srbije baš sada sjetili da dovedu u pitanje nešto što je već decenijama jasan stav SDA i legitiman politički cilj.

“Odbacujući neosnovane napade i pritiske, istovremeno podsjećamo i na deklaraciju sabora SNSD-a, u kojoj su kao cilj iznijeli otcjepljenje RS-a, kao i na deklaraciju SNS-a iz 2013. u kojoj su kao cilj iznijeli pripajanje RS-a Srbiji. Upravo su te dvije deklaracije, u kojima se najavljuju napadi na suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kroz jednostrana narušavanja Dejtona, najveće prijetnje miru i stabilnosti u BiH i na Zapadnom Balkanu. 

Ovdje se očigledno radi o tome da neki žele da imaju pravo otvoreno zagovarati jednostrana narušavanja Dejtona, kroz najave otcjepljenja ili formiranja novih entiteta, a nas pritiscima pokušavaju ušutkati, kada tražimo legalne ustavne reforme i legitiman cilj – državu ravnopravnih građana”, navodi se u saopćenju. 

Iz SDA tvrde da nikome ne prijete, niti misle do svog cilja  – Republike Bosne i Hercegovine, države ravnopravnih građana – doći neustavnim, jednostranim i nelegalnim potezima.

“Važeći Ustav BiH nalaže da je za ustavnu reformu potrebna dvotrećinska i entitetska većina, u Parlamentarnoj skupštini BiH, i to je jedini put za promjenu uređenja BiH, što SDA savršeno razumije. Istovremeno, vjerujemo da će vremenom sve više ljudi širom BiH, među svim narodima, shvatiti da je najbolje da BiH bude uređena, po ugledu na razvijene zemlje EU, kao država ravnopravnih građana. Radit ćemo, sa svim političkim snagama koje imaju istu viziju BiH, na promoviranju i jačanje te ideje, sve dok u Parlamentarnoj skupštini BiH ne budemo imali potrebnu dvotrećinsku i entitetsku većinu”, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije. 

Patria